maandag 21 januari 2019

Autobom rijdt zonder enige verdenking terrein politie-academie Bogota, Colombia, op

Verdachte Jose Aldemar Rojas rijdt minstens 48 seconden lang op campus politieacademie rond


Grote beveiligingsproblemen lijken de terrorismeaanval van donderdag in Bogota mogelijk te hebben gemaakt die 21 mensen het leven kostte en 68 anderen verwondde, meldden de lokale media zondag 20 januari 2019.

Noticias Uno en Red Mas Noticias meldden, dat de bommenlegger, die door de autoriteiten is geïdentificeerd als Jose Aldemar Rojas, minstens 48 seconden lang op de campus van de politieacademie heeft rondgereden.



Beide nieuwsprogramma's vertoonden beveiligingscamera's die vrijdag niet door de autoriteiten waren vrijgegeven toen hoofdaanklager Nestor Humberto Martinez en de minister van Defensie guerrillagroep ELN (Ejército de Liberación Nacional) ervan beschuldigden.

Pas na de dodelijke ontploffing werd alarm geslagen, berichtte Noticias Uno die met onderzoekers in de zaak sprak.




Het is onduidelijk waarom de autobom toegang kreeg tot het terrein, maar volgens de publieke nieuwsuitzending was de automatische poort die moet voorkomen dat voertuigen binnenrijden, verbroken. Slechts één politiewacht, kapitein Holger Abdel Gonzalez, was gestationeerd bij de poort. Deze bewaker stopte de auto niet.


Beide nieuwsprogramma's toonden beelden van de auto voorbij twee groepen cadetten in perfecte formatie, ter ondersteuning van hun bewering dat er geen alarm werd geslagen nadat de auto die naar verluidt was gevuld met 80 kilo explosieven was binnengekomen. Vierhonderd meter van de ingang ging de auto linksaf en bereikte het gebouw van de commandanten, waar naar verluidt een bewapende politiewacht de terrorist vroeg terug te keren. De foto van dit moment werd door de nationale autoriteiten gedeeld en kort na de aanslag naar de media gestuurd om informatie over de dader te verkrijgen. Nadat hij zich had omgedraaid, reed de chauffeur nog eens 150 meter voordat hij rechtsaf de zogenaamde 'Chile Avenue' inreed. Beelden van dit moment toonden aan dat ook op dit moment geen alarm werd geslagen. De aanvaller sloeg vervolgens linksaf naar de slaapzalen.

Vierentwintig studenten bleken naar verluidt buiten de damesslaapzaal te wachten om deel te nemen aan een religieuze ceremonie ter ere van de dood van een hoge ambtenaar toen de verdachte de bom tot ontploffing bracht en ten minste 20 van de studenten doodde.

De formele verklaring waarin het Openbaar Ministerie op vrijdag de mogelijkheid van een zelfmoordaanslag afwees en de ELN-guerrilla 'Mocho Kico' beschuldigde van de aanval was niet langer online op zondagochtend.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten