zondag 18 november 2018

Chili verstevigt haar band met belangrijkste handelspartner China

(Bron foto: Xinhua/Bai Xuefei)
Presidenten Sebastian Pinera en Xi Jinping ontmoeten elkaar tijdens APEC op Papoea-Nieuw-Guinea


'Chili was het eerste Zuid-Amerikaanse land dat diplomatieke banden aanknoopte met China, en China ziet ernaar uit om de bilaterale betrekkingen een stap verder te brengen', zei de Chinese president Xi Jinping zaterdag 17 november 2018 tijdens een ontmoeting met de Chileense president Sebastian Pinera. 

De ontmoeting vond plaats in de marge van de economische leidersbijeenkomst van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), die werd gehouden in de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea, Port Moresby.

De Chinese president feliciteerde Pinera met zijn tweede ambtstermijn als hoogste leider van Chili en sprak de hoop uit, dat de twee landen een nieuw vooruitzicht creëren voor hun uitgebreide strategische partnerschap, dat in 2016 werd opgericht.



Aangezien beide regeringen een intergouvernementele overeenkomst over het Belt and Road Initiative''  hebben ondertekend, moeten China en Chili vervolgens zo snel mogelijk belangrijke gebieden en projecten opzetten om de voorgestelde plannen te realiseren, benadrukte president Xi, en benadrukte tevens het belang van een bilateraal samenwerkingsmechanisme.

Xi stelde voor een reeks festiviteiten te houden wanneer in 2020 de vijftigste verjaardag de totstandkoming van de diplomatieke relatie tussen China en Chili markeert. China is bereid om de samenwerking met Chili op gebieden zoals technologie en Antarctische aangelegenheden te intensiveren, voegde hij eraan toe.

Pinera zei van zijn kant, dat de relatie tussen Chili en China stevig en krachtig blijft. China is de belangrijkste handelspartner van Chili. De bijgewerkte vrijhandelsovereenkomsten breiden ook de samenwerking tussen beide partijen uit. Chili is bereid om de banden met China te versterken, zei Pinera, met name op gebieden als handel en investeringen, infrastructuur en technologie. Hij beloofde samen met China het multilateralisme en de wereldwijde vrijhandel te beschermen.


(Suriname Mirror/CGTN/Xinhua/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten