zondag 18 november 2018

In Kenia geboren Fransman Samuel Gichuru wint vijftiende Srefidensi Marathon

Surinamer Gilberto Gittens als tweede over finishlijn, drie minuten achter winnaar

De Fransman Samuel Gichuru, geboren in Kenia, heeft gisteravond de vijftiende Srefidensi Marathon op zijn naam geschreven. Hij finishte na 2 uur, 54 minuten en 44 seconden. Drie minuten en zeven seconden daarna eindigde de Surinamer Gilberto Gittens als tweede. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, zondag 18 november 2018.

'Ik had een goed tempo en was zelfverzekerd. Alleen was het warm', zei Gichuru.

Gittens had naar eigen zeggen 'weinig over' in de slotfase. 'Maar, ik ben niet ontevreden. Dit is mijn tweede keer en om als tweede te eindigen is wel de moeite waard.'

Na 42,195 kilometer kwam Sébastien Truet (Frans-Guyana) als derde over de finish (3:02:13). Guillermo 'Rasta' Udenhout, die drie jaar geleden vriend en vijand verraste door de race te winnen, eindigde zaterdag als zesde. 'Vermoeidheid speelde me parten, maar ik heb het afgemaakt.' Landgenoten Janiek Pomba en Carlos Feliksdal werden vierde en vijfde.

De Guyanees Lionel D'Andrade, die de Srefidensi Marathon vier keer eerder won, viel nabij kilometer dertig uit wegens hevige krampen.

Bij de vrouwen was de Nederlandse Ayla Emmink het snelst. Na haar finishten de Surinamers Irene Tijndal en Debbie France.

Aan de marathon, die als begin- en eindpunt het Onafhankelijkheidsplein had, deden 23 lopers inclusief vijf vrouwen mee. Verder was er een halve marathon (94 deelnemers), een halve marathon estafette (41 teams van drie man), een halve maraton long distance walking (36 lopers) en een kids run van vijf kilometer, waaraan negen scholen meededen.