zondag 7 oktober 2018

Ministers Dikan en Samsoedin ontmoeten Guyanese minister Allicock van Inheemse Aangelegenheden

(Bron foto: NII)
Suriname kan van Guyana leren op terrein van ontwikkeling inheemse volkeren en grondenrechten


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft op zijn ministerie, met collega Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, hun Guyanese collega Sydney Allicock van Inheemse Aangelegenheden (Indigenous People’s Affairs) ontvangen. Ze hebben onder andere gesproken over de samenwerking bij het project ‘Versterking van het netwerk van Beschermde Gebieden op het Guyanaschild'. Eveneens kwam aan de orde de bijdrage aan duurzame ontwikkeling waarbij de culturen en de leefwijzen van lokale bewoners en geïsoleerde volken in het Amazonegebied worden gerespecteerd. 

Functionarissen van RO en RGB werken samen met vertegenwoordigers van Allicock’s departement aan het project. Andere partners daarbij zijn het Frans-Guyanese Parc Amazonia Guyane (PAG) en de Protected Areas Commission van Guyana (PAC). Allicock was in Suriname in verband met de lancering van dit project. Hij is bereid zijn visie en ervaringen over de ontwikkeling van inheemse gemeenschappen te delen met Suriname. Hij beschouwt de bijdrage van overheden om de levenskwaliteit van mensen in achtergestelde gebieden te verbeteren niet als een vorm van ‘hulp’, maar als een vorm van ‘iets toevoegen aan wat al aanwezig is’.

Guyana heeft op sommige vlakken een voorsprong in de ontwikkeling van inheemse en tribale volkeren en de wettelijke erkenning van hun grondenrechten, meldt RO zondag 7 oktober 2018 via het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Minister Dikan informeerde Allicock onder meer over het inter-ruraal ontwikkelingsplan van het ministerie. Vanuit dit plan worden met diverse districtsgemeenschappen plannen uitgewerkt die voorzien in werkgelegenheid, energievoorziening, huisvesting, en agro-industrie. Het plan voorziet ook in de bouw van fabriekshallen voor opslag en verwerking van agrarische voedselproducten.

Daarnaast lichtte de bewindsman zijn collega ook in over de plannen hoe grondenrechten toe te kennen aan inheemsen en tribale volken in Suriname.

Naast de bilaterale samenwerking van overheden, propageert de bewindsman ook een hechte samenwerking tussen niet-gouvernementele organisatie in beide landen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten