zondag 7 oktober 2018

Bolivia zoekt partner om lithium te winnen uit zoutvlakten

Bolivia zou een van de grootste lithiumreserves ter wereld hebben

(Bron foto: Shutterstock)
Er zijn plannen voor bouw lithiumhydroxide-installatie en fabriek voor produceren van batterijen voor elektrische auto's in Bolivia


Bolivia zal in de komende weken een nieuwe partner kiezen, om haar lithiumafzettingen te helpen industrialiseren, uit zeven bedrijven die voorstellen hebben ingediend, waaronder het Duitse bedrijf ACI Systems GmbH, zei een overheidsfunctionaris. 

De andere aanbiedingen om met Bolivia te werken om twee lithiumrijke zoutvlakten aan te boren - Coipasa en Pastos Grandes - werden ingediend door Chinese bedrijven en twee Russische bedrijven, aldus de Boliviaanse vice-minister van Altas Tecnologías Energéticas Luis Alberto Echazu, teggenover verslaggevers in een interview donderdag 4 oktober 2018.


'De evaluatie zal minstens twee tot drie weken duren, misschien een beetje meer', zei Echazu, eraan toevoegend dat de beslissing aan het eind van de maand of begin volgende maand genomen kan worden.

Bolivia wordt verondersteld een van de grootste lithiumreserves ter wereld te hebben, maar moet het metaal nog op grote schaal produceren.



De Boliviaanse president Evo Morales heeft getracht het metaal, dat wordt gebruikt bij de productie van batterijen voor elektrische auto's en laptops, niet als grondstof te laten exporteren.

In april kondigde Boliviaanse lithiumbedrijf YLB aan dat het zou samenwerken met particuliere ACI-systemen om zijn enorme Uyuni-zoutvlakte te ontwikkelen. Het project, dat naar verwachting minstens 1.2 miljard Amerikaanse dollar zal kosten, omvat plannen voor de bouw van een lithiumhydroxide-installatie en een fabriek voor het produceren van batterijen voor elektrische auto's in Bolivia.

Voor Coipasa en Pastos Grandes vereist Bolivia niet dat geïnteresseerde bedrijven een batterijfabriek bouwen in Bolivia, zei YLB-manager Juan Carlos Montenegro. 'Het is niet langer beperkt tot alleen Bolivia', zei Montenegro in een afzonderlijk interview op donderdag. 'Met andere woorden, we zijn bereid partners te zijn buiten Bolivia.'

De partner van Bolivia op Coipasa en Pastos Grandes zal echter verplicht zijn het lithium om te zetten in kathodemateriaal dat nodig is voor de productie van batterijen vóór verzending, aldus Montenegro. Net als bij Uyuni moet YLB meerderheidscontrole behouden over de joint venture en van zijn partner eisen, dat deze de toekomstige verkoop van lithium garandeert, zei Montenegro. Bolivia zou niet noodzakelijkerwijs een meerderheidsbelang nemen in een batterijfabriek die zijn partner in het buitenland bouwt, voegde hij eraan toe.



Echazu en Montenegro weigerden te schatten hoeveel lithium Coipasa en Pastos Grandes bevatten, maar Echazu zei dat de investering waarschijnlijk even groot of groter zou zijn dan het project in Uyuni, dat naar schatting ten minste 10 miljoen ton lithium bevat.

Bolivia heeft twee bedrijven ingehuurd om lithiumreserves bij Uyuni te certificeren en verwacht dat er eind dit jaar een cijfer wordt aangekondigd, zei Echazu.



(Suriname Mirror/Taipei Times/Reuters/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten