zaterdag 12 mei 2018

Regering Bolivia tolereert in gasgeschil tussen twee provincies geen druk van actievoerders

Provincies Chuquisaca en Santa Cruz verwikkeld in geschil over de precieze locatie groot gasveld en de verdeling van inkomsten


De regering van Bolivia zei donderdag 10 mei 2018, dat ze de druk van demonstranten niet zou tolereren in een interregionaal geschil over de verdeling van inkomsten uit een groot aardgasveld. De regering van president Evo Morales maakte de opmerkingen in antwoord op anti-regeringsprotesten die Sucre, de constitutionele hoofdstad van de Andesnatie, vrijwel tot stilstand hebben gebracht. 

'We zullen de druk van niemand verdragen', zei vicepresident Alvaro Garcia Linera tegen vertegenwoordigers van de media in het presidentiële paleis in La Paz.




De zuidoostelijke provincies Chuquisaca (waarvan de hoofdstad Sucre is) en Santa Cruz, de grootste en meest welvarende van het land, zijn verwikkeld in een geschil over de precieze locatie van een groot gasveld en de verdeling van de inkomsten die het project genereert.


Garcia Linera zei, dat de grens tussen de twee provincies meer dan een eeuw geleden legaal was gevormd en 'niet kan worden aangetast'.

Protesten in Chuquisaca, aangewakkerd door maatschappelijke groeperingen, hebben die provincie meer dan een week vrijwel verlamd, met wegversperringen in Sucre en blokkades opgezet op snelwegen die verbindingen bieden naar de luchthaven en andere delen van het land.


De exacte locatie van de gasreserves moet worden bepaald in een technische studie in opdracht van het Constitutioneel Hof van Bolivia, herinnerde de vicepresident. Het Incahuasi-gasveld, dat wordt ontwikkeld door een consortium onder leiding van de Franse energiemaatschappij Total, heeft reserves van in totaal ongeveer 2.2 biljoen kubieke voet en draagt tussen 4.3 miljoen en 4.6 miljoen dollar aan inkomsten per maand bij aan de economie van Bolivia.

Een technische studie uit 2016 heeft bepaald, dat het veld zich in de provincie Santa Cruz bevind, maar Chuquisaca zegt, dat het gebied in kwestie zich in een van zijn gemeenten bevindt. Het Constitutionele Hof bevroor intergouvernementele overdrachten van inkomsten gegenereerd door het veld afgelopen december en gaf opdracht om een nieuwe studie uit te voeren om de exacte locatie te bepalen.




(Suriname Mirror/Latin American Herald Tribune/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten