zaterdag 12 mei 2018

Suriname werkt aan overstap naar de e-ID met biometrische data

'Automatisering in deze tijd is een must zodat diensten naar de klant vlotter kunnen verlopen'


Minister van Binnenlandse Zaken Mike Noersalim is momenteel in Nederland. Een van de doelen van het bezoek is, om het ID-kaartsysteem van Suriname te wijzigen, zodat er overgegaan kan worden tot het produceren van e-ID (smart ID’s) waarin biometrische data van de persoon opgeslagen kunnen worden. Dit meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 12 mei 2018.

Zo'n ID-kaart kan in een reader gestopt worden en mensen hoeven dan niet naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). De bewindsman zegt vandaag, zaterdag 12 mei 2018, op Starnieuws dat automatisering in deze tijd een must is, zodat diensten naar de klant vlotter kunnen verlopen.

'Het bureaucratische moet geen drempel vormen voor mensen die bijvoorbeeld iets willen ondernemen in Suriname', stelt Noersalim.

Daarnaast is hij in Nederland om met een deel van 'de diaspora' besprekingen te voeren. Dit valt onder Bureau Migratie en Integratie van zijn ministerie. Uit de gesprekken is gebleken dat een aantal mensen terug wil naar Suriname.

Volgens de minister gaat het niet alleen om ondernemers, maar ook de gewone burgers die de laatste periode van hun leven in hun geboorteland Suriname willen doorbrengen. Volgens Noersalim betekent dit, dat er een goed klimaat gecreëerd moet worden in Suriname, zodat ze er het beste uit kunnen halen. 'Denk maar aan de gezondheidszorg die up-to-date moet zijn”, zegt Noersalim.

De bewindsman zegt, dat Suriname na Marokko op de tweede plaats staat voor wat betreft de diaspora.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten