zaterdag 12 mei 2018

Spanje levert oud-Uruguayaanse legerofficier uit aan Uruguay

Ferro Bizzozero beschuldigd van mensenrechten- schendingen tijdens militaire dictatuur van 1973-1985


Spanje heeft ingestemd met de uitlevering van een voormalige Uruguayaanse legerofficier aan het Zuid-Amerikaanse land, waar hij wordt geconfronteerd met beschuldigingen van mensenrechtenschendingen tijdens de militaire dictatuur van 1973-1985 in Uruguay, aldus de Spaanse regering vrijdag 11 mei 2018.

Eduardo Augusto Ferro Bizzozero, een voormalige kolonel, wordt ervan beschuldigd een vooraanstaand protagonist te zijn in het zogenaamde 'Operation Condor'-programma van samenwerking tussen verschillende Zuid-Amerikaanse regeringen in die tijd om politieke dissidenten te bestrijden.

Uruguay had een internationaal uitleveringsverzoek ingediend, zodat het Ferro terecht kan stellen voor de ontvoering en het doden van een arbeidsactivist, die volgens Officieren van Justitie in 1977 door Ferro en twee andere militaire functionarissen uit zijn huis werd gehaald. De activist werd geslagen en gemarteld op een clandestiene detentieplaats, volgens een klacht ingediend door zijn vrouw.

Ferro verliet Uruguay in oktober 2016, volgens het directoraat Migratie van het land.
Voordat hij uit Uruguay vertrok, was Ferro een fel tegenstander van onderzoeken naar gedwongen verdwijningen tijdens de dictatuur, en hij debatteerde in verschillende interviews, dat de maatschappij 'de bladzijde om moest slaan, zonder winnaars of verliezers'. 'Sommige wonden zijn al lang genezen, maar in sommige gevallen zijn er mensen die ze om verschillende redenen willen heropenen', zei hij in een interview in 2013. 'We blijven het gewicht dragen van mensen die niet willen dat we vooruit gaan.'

(Suriname Mirror/Reuters/montevideo.com.uy)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten