woensdag 18 april 2018

Voormalig kopstuk Colombiaanse paramilitaire groep AUC, Mancuso, werkt samen met tribunaal voor oorlogsmisdaden

Mancuso zit in Atlanta (VS) gevangenisstraf van 15 jaar uit voor drugshandel


De voormalige hoofdcommandant van de paramilitaire AUC (Autodefensas Unidas de Colombia), Salvatore Mancuso, zal samenwerken met het tribunaal voor oorlogsmisdaden begaan tijdens het gewapende conflict in Colombia (Jurisdicción Especial para la Paz). Mancuso werd in 2008 aan de VS uitgeleverd en zit een gevangenisstraf van 15 jaar wegens drugshandel in een gevangenis in Atlanta, Georgia. 


De Amerikaanse autoriteiten hebben vorige week een verzoek ingediend om de voormalige paramilitaire leider toe te staan ​​te getuigen inzake de ruim 60.000 mensenrechtenschendingen die hij heeft toegegeven, aldus de krant El Tiempo.



Mancuso's deelname aan het Jurisdicción Especial para la Paz (JEP) is een belangrijke stimulans voor JEP, een tribunaal voor oorlogsmisdaden dat zal proberen recht te doen aan de slachtoffers na tientallen jaren van straffeloosheid.

Terwijl de VS en Europa de AUC als een terroristische groep beschouwden, hielden de elitefamilies en het leger van Colombia nauwe banden met de paramilitairen.

Volgens Mancuso investeerde zijn groep drugsgeld in verkiezingscampagnes van voormalig president Alvaro Uribe. Het Opperste Gerechtshof onderzoekt de claims, dat Uribe in de jaren negentig de vorming van paramilitaire groepen sponsorde. De AUC was van 1997 tot zijn formele demobilisatie veruit de meest gewelddadige van alle illegale groepen in het gewapende conflict in Colombia.


Het Colombiaanse Opperste Gerechtshof beval om hardnekkige beweringen te onderzoeken dat Uribe en zijn familie behoorden tot honderden grootgrondbezitters en zakenmensen die de formatie sponsorden van paramilitaire groepen. Meer dan 60 voormalige leden van het Congres werden veroordeeld tot gevangenisstraf wegens paramilitaire misdaden.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft gewaarschuwd, dat het zou kunnen ingrijpen als het rechtssysteem van Colombia er niet in slaagt 23 hooggeplaatste militairen te vervolgen voor de moord op duizenden burgers.

De JEP is ingesteld om leidinggevende leden van de FARC, militaire functionarissen en paramilitaire commandanten te vervolgen. Een waarheidscommissie onderzoekt ook hoe het gewapende conflict meer dan 8 miljoen slachtoffers heeft kunnen opleveren.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Tiempo/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten