woensdag 18 april 2018

Dissidente FARC-leider 'Guacho' is publieke vijand geworden in thuisland Ecuador en Colombia

Walter 'Guacho' Arizala beschuldigd van extreem geweld en ontvoeringen in grensgebied


De dissidente FARC-leider 'Guacho' is een publieke vijand geworden in zowel zijn thuisland Ecuador als Colombia, nadat hij in beide landen is beschuldigd van extreem geweld en ontvoeringen. Guacho, wiens echte naam Walter Arizala is, werd geboren in Esmeraldas, de Ecuadoraanse provincie die grenst aan havenstad Tumaco in het zuidwesten van Colombia. Het is onzeker hoe oud de voormalige FARC-commandant is.

Naar verluidt trad hij in 2007 toe tot de Colombiaanse guerrilla nadat hij was gerekruteerd door een guerrilla genaamd 'Tachuela'. Volgens de Ecuadoraanse autoriteiten werd hij een van de explosievenexperts van het Daniel Aldana-front van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), die vorig jaar bij Tumaco demobiliseerde.

Daarnaast hielp hij met het beheren van de winstgevende drugshandelroutes van de voormalige guerrilla-eenheden in het coca-rijke gebied rond de havenstad. Gedurende zijn guerrillacarrière heeft Guacho alleen in Tumaco en de oerwouden aan de Ecuadoraanse kant van de grens geopereerd.



Tegen de tijd dat Guacho deelnam aan het staakt-het-vuren van 2016 van de FARC was hij commandant van een eenheid geworden, zei hij tegen RCN Noticias in 2017. Hij was aanvankelijk overeengekomen om deel te nemen aan het vredesproces, zei hij, maar verloor het vertrouwen in zowel de regering en zijn guerrilla-superieuren. Guacho verliet het vredesproces eind 2016 'niet, omdat we het er niet mee eens waren, maar er was ongelijkheid tussen de commandanten op het middenniveau en de guerrilla's'.

Volgens Guacho 'zullen alleen de commandanten op het hoogste niveau er baat bij hebben', van de deal tussen de FARC en de regering van president Juan Manuel Santos.

Samen met een geschatte 80 andere voormalige FARC-leden vormde Guacho het Oliver Sinisterra Front, vernoemd naar een lokale guerrillacommandant die in 2015 werd gedood. Twee rivaliserende guerrillafracties, de Gente del Orden en de Guerrillas Unidas del Pacifico, waren herbewapend in dezelfde regio.

Analisten zijn van mening, dat de drie groepen nu meer dan 500 leden tellen en kunnen rekenen op de steun van cocaboeren die zich verzetten tegen de pogingen van de regering om de drugshandel te verminderen. Guacho en zijn mannen 'zijn volledig afhankelijk van drugshandelaren uit de regio en Mexicaanse afgezanten' volgens de Fundacion Ideas para la Paz, die FARC-dissidentengroepen volgt.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten