woensdag 18 april 2018

Toerist op strand van Piedade in Recife, Brazilië, ernstig gewond door haaienaanval

Pablo Melo (34) moet na 4 uur durende operatie rechterbeen missen 

Borden in de omgeving waarschuwen duidelijk voor haaien


Een toerist die afgelopen zondag 15 april 2018 in middel-diep water van het strand van Piedade in Recife, Brazilië, zwom, is ernstig gewond geraakt aan zijn armen en benen dooreen haaienaanval die internationale aandacht krijgt vanwege een video met beelden van het slachtoffer die op social media is gepost. 

Een met een mobiele telefoon gemaakte video gepost op Facebook toont Pablo Melo in shock op het strand. Melo, 34, werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht en onderging een vier uur durende operatie, waarin zijn rechterbeen werd geamputeerd, meldt TV Jornal do Brasil.



Reddingsteams werden om 14:40 uur naar het populaire toeristenstrand geroepen, zo meldden mediakanalen zondag.

Een getuige, snackverkoopster Maria Lourenço, vertelde de Standard Republic dat mensen op het strand de haai eerder hadden gezien dan de zwemmers en ze probeerden toeristen te waarschuwen die in de branding spetterden. 'Iemand begon 'haai, haai' te roepen, omdat ze zeiden dat ze een haaienvin hadden gezien. Ze probeerden mensen in het water te waarschuwen en vooral deze man, die in de buurt was van waar de haai verscheen. Maar, hij had geen tijd om uit het water te komen voordat hij vele malen werd aangevallen', vertelde ze de Standard Republic. 'Het was vreselijk om te zien.'

De mediakanalen wijzen erop, dat borden in de omgeving duidelijk waarschuwen voor haaien in de wateren.

Brandweer majoor Aldo Silva vertelde Breaking News 2018, dat Melo niet in diep water was toen hij werd aangevallen. 'De heer Melo was aan het zwemmen in de buurt van de surflijn, die een minimale taille diepte zou zijn geweest als hij opstond, toen hij meerdere keren gebeten werd', vertelde Silva Breaking News 2018.  'Hij was waarschijnlijk eerst gebeten in zijn benen, toen hij probeerde om zichzelf te verdedigen reageerde de haai op zijn hectische bewegingen en greep zijn armen.'

Melo overleefde alleen, omdat twee mannen een aanval riskeerden om de haai weg te jagen, melden de media. De twee trokken Melo uit het water en de video toont, dat hij bij bewustzijn was, maar in shock. Op een gegeven moment probeerde iemand een tourniquet om zijn been te binden, terwijl anderen doeken tegen zijn open wonden houden.

Melo was een toerist uit de Rio Grande de Norte gemeenschap in Brazilië en hij was op vakantie met zijn gezin, meldde Londen's Daily Mail. Er wordt aangenomen, dat hij werd aangevallen door een stierhaai of tijgerhaai, meldt de New York Post.

De aanval was de eerste in zijn soort in het gebied in drie jaar, melden de media. Echter, degenen die inheems zijn in het gebied waren niet verrast. 'Er zijn borden die zeggen 'als je in het water stapt, zal een haai je waarschijnlijk bijten en doden', aldus een Facebook-bericht van Marcelo De Barros die zegt, dat hij een inwoner is van Recife:



(Suriname Mirror/Charlotte Observer/YouTube/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten