dinsdag 6 maart 2018

Regeringsleiders ALBA-landen in Caracas bekritiseren door VS geleide aanvallen op soevereiniteit Venezuela

ALBA-top eert president Hugo Chavez op de 5e verjaardag van zijn overlijden

(Bron foto's: Twitter)


De top van presidenten van de Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América, ALBA, is maandag 5 maart 2018 gestart in Caracas, nadat de Venezolaanse president Maduro Venezolanen toesprak met leiders van Latijns-Amerikaanse en Caribische lidstaten die de vergadering bijwonen. 

Regeringsleiders arriveerden maandagochtend in de hoofdstad Caracas en bekritiseerden de door de Verenigde Staten geleide aanvallen op de soevereiniteit van Venezuela en eerde president Hugo Chavez op de 5e verjaardag van zijn overlijden.

Puerto Rico's revolutionair Oscar López Rivera was ook aanwezig op de ALBA-top tijdens zijn tournee in Venezuela:



'Vijf jaar geleden moest ik het moeilijkste nieuws van mijn leven bekendmaken, vijf jaar later herinneren we Chavez, niet langer met tranen, maar met een glimlach en toewijding aan de toekomst van het vaderland', zei Maduro daarmee stil staand bij de 5e verjaardag van de dood van wijlen president Chavez voordat hij de ALBA-top begon. 'Vandaag met meer veiligheid en kracht dan ooit zeggen we, dat de Venezolaanse bevolking meer Chavista is dan ooit. Chávez leeft!'



'Op zondag 20 mei zullen er verkiezingen zijn.We beslissen tussen vrede en geweld, democratie of staatsgrepen, tussen de onafhankelijkheid of de onderwerping van het vaderland', voegde de president eraan toe, in verband met de aanstaande presidentsverkiezingen in zijn hoedanigheid van kandidaat.


Tijdens zijn openingswoord tot ALBA, ontving Maduro de onafhankelijkheidsheld Oscar Lopez Rivera van Puerto Ricaanse op de ALBA-top.


Hij ging verder met het oproepen van meer ALBA-bijeenkomsten om 'vitale kwesties voor de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio' aan te pakken. 'ALBA heeft de behoefte om op een periodieke manier te vergaderen, werkbijeenkomsten die ons in staat stellen om vooruitgang te boeken in de politieke, economische uitdagingen van onze mensen', voegde hij toe tijdens de 15e bijeenkomst van de groep die plaatsvond in het Miraflores Presidentieel Paleis.

De Venezolaanse leider veroordeelde verder aanvallen door regionale rechtse regeringen op zijn land. 'We hebben gesproken over het thema van de Top van de Amerika's. We hebben gesproken over de illegale poging van de regering van Peru om Venezuela te discrimineren en de deelname van ons land te verbieden.'

Maduro benadrukte dat 'Venezuela door niemand wordt buitengesloten'. Vervolgens besprak hij de innovatieve cybervaluta van zijn land, Petro, en riep op tot opname in de economische agenda van ALBA.

Raúl Castro sprak toen de leiders toe tijdens de openingssessie van ALBA en zei dat bedreigingen tegen Venezuela ook de vrede in de regio bedreigen.



'We proclameren de niet-aflatende steun voor de Bolivariaanse revolutie', sprak Raúl. 'De Verenigde Staten hebben sinds 1999, toen Comandante Chavez president werd, hun toevlucht gezocht tot methoden van onconventionele oorlogvoering om dit land, dat een enorme natuurlijke rijkdom bezit, te onderwerpen.' Hij voegde eraan toe, dat alleen de bevolking van Venezuela eventuele problemen waarmee hun land te kampen heeft, kan oplossen en keerde zich tegen Peru, dat geprobeerd heeft te voorkomen dat Maduro naar de Top van de Amerika's zou gaan.

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega weergalmde een soortgelijk sentiment toen hij de nalatenschap van Chavez ophemelde en erkende, dat ALBA en andere regionale onafhankelijke organisaties nooit mogelijk waren geweest zonder de inspanningen van de overleden leider.

'De VS proberen opnieuw het desintegreren van wat we hebben bereikt te provoceren... Dit is een respectloze houding tegenover de bevolking van Venezuela en Latijns-Amerika. We zien duidelijk de poging om het revolutionaire proces van Venezuela, dat vooruitgang heeft geboekt ondanks uitdagingen en moeilijkheden, te delegitimeren. Tegen de achtergrond van geweld hebben de mensen altijd opgeroepen tot vrede', benadrukte Ortega.

(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten