dinsdag 6 maart 2018

Braziliaanse politie arresteert oud-directeur grote vleesverwerker BRF SA

Na aanhouding daalden aandelen in BRF 19 procent op de aandelenbeurs van Sao Paulo


De Braziliaanse politie heeft gisteren de voormalige chief executive van de grote vleesverwerker BRF SA gearresteerd op beschuldiging, dat hij en andere leidinggevenden wisten dat het bedrijf, 's werelds grootste exporteur van pluimvee, zich bezighield met fraude om voedselveiligheidscontroles te omzeilen, zo bericht persbureau Reuters vandaag, dinsdag 6 maart 2018.

Aandelen in BRF daalden 19 procent op de aandelenbeurs van Sao Paulo, omdat de arrestatie zorgde voor bezorgdheid over het leiderschap van BRF na een verlies van 1,1 miljard reais vorig jaar. Het verlies, het slechtste van het bedrijf ooit, was deels te wijten aan de gevolgen van een politie-onderzoek dat bekend staat als 'Operatie Zwak Vlees' naar vermeende omkoping van inspecteurs van voedselhygiëne bij BRF en andere voedselverwerkende bedrijven in het hele land.



Grote aandeelhouders hebben aangedrongen om de hele Raad van Bestuur van BRF en voorzitter Abilio Diniz, te vervangen in het spoor van het schandaal van vorig jaar.

Pedro Faria, Chief Executive Officer van BRF tussen 2015 en 2017, werd in Curitiba, Paraná, in hechtenis genomen, aldus de politie. Ze zeiden, dat Hélio dos Santos Júnior, die vorige week ontslag nam als vice-president van BRF's wereldwijde operaties, ook in hechtenis werd genomen.

Als onderdeel van 'Operatie Zwak Vlees' vorig jaar beschuldigde de politie tientallen mensen, meestal inspecteurs, van aannemen van steekpenningen in ruil voor het toestaan ​​van de verkoop van ranzige vleesproducten, het vervalsen van exportdocumenten of het niet erkennen van vleesverpakkingsinstallaties.

Het schandaal leidde ertoe dat verschillende exportmarkten tijdelijk hun deuren sloten voor Brazilië, 's werelds grootste exporteur van zowel rundvlees als kip.

In een verklaring gisteren citeerde de politie het bewijs, dat vijf door het ministerie van Landbouw geaccrediteerde laboratoria samenspanden met de analyseafdeling van BRF om testresultaten te 'falsificeren' met betrekking tot de veiligheid van het industriële proces.

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten