zaterdag 3 maart 2018

Gajadien (VHP): 'Daarom komt het woord ‘dodsoneren’ ook voor in groen boekje'

'Minister Dodson tracht steeds verkeerd lopende zaken goed te praten'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)


VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien hekelt het feit, dat Natuurlijke Hulpbronnen (NH)-minister Regilio Dodson steeds tracht verkeerd lopende zaken goed te praten. 'Daarom komt het woord dodsoneren ook voor in het groen boekje', zei de politicus donderdag in De Nationale Assemblee (DNA) tegen de bewindsman, aldus het Dagblad Suriname vrijdag 2 maart 2018. 

De VHP’er had eerder vragen gesteld over de overdracht van meer dan een miljoen aandelen door multinational IAmGold aan president Desi Bouterse en gratis stroominstallaties aan politieke bonzen. Dodson heeft in zijn ruim een half uur durende spreekbeurt proberen te ontkrachten dat zijn ministerie met duistere zaken bezig is.

Hij voerde aan, dat NV1 door de staat is opgericht om een joint venture aan te gaan met multinational IAmGold bij de uitbreidingsactiviteiten in de zogenaamde Area of Interest ofwel de Saramacca concessie. NH-directeur Dave Abeleven is ambtshalve de president-commissaris hiervan. Volgens de bewindsman zijn alle nodige stukken van deze rechtspersoon na te trekken bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).

De bewindsman benadrukte, dat wat de kwestie van Tranquillo Mining NV aangaat, deze in eerste instantie een concessie in het gebied van IAmGold had gekocht. Aangezien Tranquillo reeds behoorlijk in het gebied, dat bekend stond als ‘Anomaly M’, had geïnvesteerd en geëxploreerd, is er een andere concessie, waarin de investering gecompenseerd wordt, toegewezen aan dit bedrijf. De geologische data van Traquillo zijn overgenomen door IAmGold.



'Er is geen enkele geheimzinnigheid. NV1 is opgericht conform de wet en de controle van de jaarrekening is gegarandeerd. We zijn niet in achterkamers bezig geweest. Dus alle verhalen ten spijt, want het is een normale situatie in de goudwereld', aldus de minister.

Dodson vermoedt dat het feit dat IAmGold een reeds geëxploreerd gebied zou krijgen van Tranquillo, aangeduid zou kunnen worden worden als ‘een tjori’. 'Het is geen green field concessie, dus er zijn internationale regels daarvoor. Het was een concessie met alles erop en eraan. Als we kijken naar hetgeen Newmont heeft gedaan en exploratie dat uit is gezet door Tranquillo, dan kan je in redelijke mate uitgaan van hoeveel goud er daar te vinden is. Dat voorwerk is gekwantificeerd tot een maximum van 1,5 miljoen troy ounces. Voor elke ounce dat wij denken dat daar is, moest 20 Amerikaanse dollar betaald worden. Dit kwam neer op ongeveer 30 miljoen', stelde de minister.

Volgens Dodson is toen conform de tweede wijziging van de Delfstoffenovereenkomst tussen NV1 en IAmGold afgesproken om de 30 miljoen op te splitsen in 3 tranches. 'De eerste 10 miljoen werd gelijk betaald, terwijl de rest in tranches moest. Nadat inderdaad 1,5 miljoen ounces door IAmGold werd ontdekt, kwam de tweede 10 miljoen als ‘adjustment pay’. De rest betreft aandelen. Deze aandelen zijn ten behoeve van NV1. De 3.125 miljoen IAmGold-aandelen worden door Rosebel in drie ongeveer gelijke tranches vrijgegeven aan de regering van Suriname/de aangewezen NV1, met tussenpozen van 12 maanden. Begonnen is met de levering van de eerste tranche in december 2017. De eerstvolgende vervaldag voor de levering van de tweede tranche van 1.041.667 IAmGold-aandelen zal in december 2018 zijn en de derde en laatste tranche van 1.041.667 aandelen wordt geleverd in december 2019. Tot nu toe is alles met betrekking tot Anomaly M een resource.’

'Deze minister houdt ervan om zaken een andere wending te geven. Hij zegt dat de gegevens overgekocht zijn, maar zegt niet door wie het is overgekocht en hoeveel voor die concessie is betaald', stelde Gajadien tijdens een interruptie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten