zaterdag 3 maart 2018

Regering Ecuador geeft zonder ruchtbaarheid mijnbouwconcessies uit in ruim 4,25 miljoen hectare bosreservaat en inheemse gebied

Sarayaku-vrouwen (Bron foto: AP)
Concessies verstrekt aan transnationale bedrijven in 'gesloten deur overeenkomsten'

De tropische Andes van Ecuador bovenaan wereld biodiversiteit hotspots-lijst in termen van (endemisch) gewervelde diersoorten en endemische planten


Door: John Seed, oprichter en directeur van het  Australische Rainforest Information Centre


De Ecuadoraanse regering heeft in 2017 stilletjes mijnbouwconcessies verleend in meer dan 4,25 miljoen hectare bosreservaat en inheemse gebieden aan transnationale bedrijven in gesloten deuren deals zonder publieke kennis of toestemming. 

De tropische Andes van Ecuador staan bovenaan de wereld biodiversiteit hotspots lijst in termen van (endemische) gewervelde diersoorten en endemische planten. Ecuador heeft meer soorten orchideeën en kolibries dan Brazilië, dat 32 keer groter is, en meer diversiteit dan de hele VS.

Het verlenen van die concessies is een directe schending van de Ecuadoraanse wetgeving en internationale verdragen en zal de water ecosystemen en biodiversiteit hotspots van wereldwijde betekenis decimeren. Ecuadoraanse organisaties denken echter dat er weinig kans is om de uitgifte van concessies te stoppen met behulp van de wet, tenzij er een vloedgolf is van tegenstand van de Ecuadoraanse samenleving en sterke uitingen van internationale bezorgdheid.

De vicepresident van Ecuador, die optrad als coördinerend directeur voor het bureau van 'Strategische Sectoren ', die deze concessies promootte en onderhandelde, is tot zes jaar gevangennisstraf veroordeeld voor corruptie. Dit heeft echter niet de enorme weggeefactie van ongerepte land aan mijnbouwbedrijven gestopt.

Van de nevelwouden in de Andes tot de inheemse gebieden in de bovenloop van de Amazone, heeft de Ecuadoraanse regering deze mijnbouwconcessies heimelijk verleend aan multinationale mijnbedrijven uit onder meer China, Australië, Canada en Chili.
Het eerste land ter wereld dat de rechten van de natuur van Pachamama in zijn Grondwet heeft geschreven, negeert nu die verplichting. Zij zijn hier eerder geweest. In de jaren '80 en '90 dumpte Chevron-Texaco 18 miljard gallons ruwe olie daar in de grootste aardolieverontreiniging in het regenwoud in de geschiedenis. Dit heeft het water van tienduizenden mensen vergiftigd en heeft onherstelbare schade toegebracht aan ecosystemen.

Een kaart met de mijnbouwconcessiesbinnen en buiten het inheemse gebied in Ecuador:



Nu is 14% van het land in handen van mijnbouwbelangen. Dit omvat een miljoen hectare inheems land, de helft van alle territoria van de Shuar in de Amazone en driekwart van het grondgebied van de Awa in de Andes.

Als oprichter en directeur van het Rainforest Information Centre (RIC) heb ik een lange geschiedenis van betrokkenheid bij de regenwouden van Ecuador. Terug in de late jaren '80 hebben onze vrijwilligers talrijke projecten in het land geïnitieerd en een van deze projecten, de oprichting van het biologische reservaat Los Cedros, werd geholpen met een substantiële subsidie van de Australische overheid, AusAID. Los Cedros ligt in de Tropical Andes Hotspot, in het noordwesten van het land. Los Cedros bestaat uit bijna 7.000 hectare premonteen en lager bergachtig-, nat tropisch- en nevelwoud-gebied vol met zeldzame, bedreigde en endemische soorten en is een cruciale zuidelijke bufferzone voor het ecologische reservaat Cotocachi-Cayapas van een kwart miljoen hectare. Geen wonder dat wetenschappers van over de hele wereld zich hebben verzameld voor de verdediging van Los Cedros. In 2016 waarschuwde een persbericht van een Canadees mijnbouwbedrijf ons voor het feit, dat zij op de een of andere manier een mijnbouwconcessie voor Los Cedros had verkregen!

We huurden een paar Ecuadoraanse onderzoekers in en langzaam drong het tot ons door, dat Los Cedros slechts één van de 41 'Bosques Protectores' (beschermde bossen) was die in het geheim waren goedgekeurd. Bijvoorbeeld, alle van de 311.500 hectare Bosque Protector 'Kutuku-Shaimi', waar 5.000 Shuar-families wonen, is in concessie uitgegeven.

In november 2017 publiceerde RIC een rapport van Bitty Roy, hoogleraar Ecologie aan de Oregon State University en haar collega's, waarin de volledige omvang van de horror die wordt gepland in kaart wordt gebracht. Hoewel veel van deze concessies bedoeld zijn voor exploratie, anticipeert de mijnbouwindustrie op een achtvoudige groei van de investeringen tot $ 8 miljard in 2021 als gevolg van een 'herzien regelgevingskader', tot grote vreugde van de mijnbouwbedrijven. Het verlenen van minerale concessies in reservaten houdt in dat die niet langer daadwerkelijk worden beschermd, aangezien, als winstgevende deposito's worden gevonden, de reserves worden gedolven en vernietigd.

In Ecuador mobiliseert het maatschappelijk middenveld zich en heeft het de recent verkozen regering gevraagd om industrieel mijnen te verbieden 'in waterbronnen, in het nationale systeem van beschermde gebieden, in speciale beschermingszones, in beschermde bossen en kwetsbare ecosystemen'.
De inheemse volkeren vechten al meer dan een decennium tegen de mijnbouw in Ecuador. Regeringen hebben meer dan 200 inheemse activisten vervolgd met behulp van de anti-terrorismewetten en inheemsen die zich openlijk uitspreken tegen de vernietiging van hun territoria zijn tot forse gevangenisstraffen veroordeeld. Gelukkig heeft de nieuwe regering gesignaleerd openheid te betuigen aan de zorgen van inheemse en maatschappelijke organisaties, die niet zijn geuit door de vorige regering.

In december 2017 marcheerde een grote delegatie van inheemse volkeren naar Quito en president Lenin Moreno beloofde geen nieuwe olie- en mijnbouwconcessies te verstrekken en op 31 januari 2018 trad de Mijnbouwminister van Ecuador af, een paar dagen nadat de inheemse en milieugroeperingen hem tijdens een demonstratie hadden gevraagd af te treden.

Op 31 januari kondigde de Confederatie van Inheemse Nationaliteiten van Ecuador, CONAIE, hun steun aan voor het platform dat wordt gedeeld door de rest van het maatschappelijk middenveld dat betrokken is bij anti-mijnbouw activiteiten. Op 15 februari riep CONAIE de regering op om 'Ecuador vrij te verklaren van industriële metaal mijnbouw', een iets radicalere eis dan die van de rest van het maatschappelijk middenveld. Maar, we zullen een enorme internationale verontwaardiging nodig hebben om de bestaande concessies te herroepen: vele miljarden dollars aan winsten van mijnbouwbedrijven versus enkele van de meest biologisch diverse ecosystemen op aarde en de honderden lokale gemeenschappen en inheemse volkeren die ervan afhankelijk zijn. Vanaf 2006 is Ecuador, onder de regering Correa-Glas, recordniveaus van externe schulden aangegaan voor infrastructuur voor snelwegen en waterkrachtcentrales om de mijnbouw te subsidiëren.

Buitenlandse investeringen werden gegarandeerd door een bedrijfsvriendelijk internationaal arbitragesysteem, gefaciliteerd door de Wereldbank, die eerder de weg had geëffend voor de huidige ramp door mineralogische overzichten van nationale parken en andere beschermde gebieden te financieren en de regering adviseerde over de ontmanteling van wetten en voorschriften ter bescherming van het milieu. Na 2008, toen Ecuador 3,2 miljard Amerikaanse dollar aan staatsobligaties incasseerde, leende het $ 15 miljard uit China, terug te betalen in de vorm van olie- en minerale export. Deze deals zijn beladen met corruptie. Onderbieding, omkoping en het witwassen van geld via offshore-rekeningen zijn routinepraktijken in de Ecuadoraanse zakenklasse, en de Chinese bedrijven die nu concessies hebben in uitgestrekte stukken Ecuadoraans land zijn niet schoner.
Voordat Correa-Glas aftraden verwijderden zij veel van de regelgeving die de mijnbouwindustrie in toom hield. En de corruptie gaat veel dieper dan louter steekpenningen. De aantrekkingskracht van mijnbouw is een dodelijke luchtspiegeling.

De gevolgen van grootschalige open mijnbouw in regenwouden stroomgebieden omvatten massale ontbossing, erosie, de verontreiniging van waterbronnen door giftige stoffen zoals lood en arsenicum en woestijnvorming. Een weelderig regenwoud verandert in een dorre woestenij die niet in staat is om ecosystemen of mensen te onderhouden.

Zonder een enorme ophef zowel binnen Ecuador als over de hele wereld, zullen de biologische edelstenen en ongerepte rivieren en stromen worden vernietigd. Maar, het hoeft niet zo te zijn. Het maatschappelijk middenveld heeft een open gesprek met de staat nodig. Ecuador heeft een enorm potentieel om zijn economie te ontwikkelen op basis van hernieuwbare energie en de rijke biodiversiteit kan een grote ecotoeristische industrie ondersteunen. In 2010 verbood Costa Rica mijnbouw in de open lucht, en vandaag zijn de sociaaleconomische indicatoren beter dan die van Ecuador.

Het Rainforest Information Centre lanceert een CROWDFUND om Ecuadoraanse NGO's te mobiliseren en een publiciteits- en educatiecampagne op te zetten en een dialoog te bevorderen in heel Ecuador en daarbuiten: 'Extractivisme, economische diversificatie en vooruitzichten voor duurzame ontwikkeling in Ecuador'.
Wanneer u de PETITIE tekent, bereikt u niet alleen de president van Ecuador en zijn kabinet. De petitie is ook gericht aan de andere actoren die de weg hebben geëffend voor deze ramp, namelijk: de Wereldbank die een project financierde dat geochemische gegevens verzamelde van 3,6 miljoen hectare westelijk Ecuador, waaronder zeven nationale beschermde gebieden en tientallen bosreservaten die daarmee bezig waren de basis voor de mijnbouw.

(Suriname Mirror/Mint Press News)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten