zaterdag 3 maart 2018

Ministerie van Volksgezondheid werkt aan uitbreiding capaciteit Medische Zending

'Dit jaar staan verschillende projecten gepland die samen met de MZ uitgevoerd worden'


Minister van Volksgezondheid Patrick Pengel deelde donderdag in De Nationale Assemblee mee, dat het ministerie werkt aan de uitbreiding van de capaciteit van de Medische Zending (MZ). De MZ is de primary health partner van de overheid in het binnenland. Ook aan de verbetering van de mogelijkheden van diagnostiek wordt gewerkt. Dit bericht Starnieuws zaterdag 3 maart 2018.

Dit jaar staan volgens de minister verschillende projecten gepland die samen met de MZ uitgevoerd zullen worden. Zo wordt het curriculum van de Gezondheidszorg Assistent (GZA) opleiding, herzien. Deze herziening moet de opleiding naar het mbo-niveau brengen en wordt in juni van dit jaar afgerond. Dit geschiedt in samenwerking met de MZ en de PAHO (Pan American Health Organization).

Samen met de 'One Stop Shop' start het ministerie een pilotproject in Powakka en Brownsweg, waarbij patiënten met chronische aandoeningen op de meest moderne manier begeleid zullen worden. Het doel van dit project is om in elke MZ-poli het 'One Stop Shop' principe te hanteren.

Per 1 maart start het project 'Doorgangshuis', speciaal voor zwangere vrouwen, die vanwege complicaties noodzakelijk in Paramaribo moeten bevallen. Hiermee speelt het ministerie in op het probleem van het gebrek van opvang. Dit is vaak de reden waarom men niet naar de stad afreist met alle risico’s die bij komen kijken met de verhoging van de maternale en neonatale sterfte.

Het ministerie van Volksgezondheid gaat het project 'Training gezondheidswerkers in eenvoudige echografie' indienen bij de USAID. Het doel hiervan is om de diagnostiek van patiënten te verbeteren in het bijzonder van zwangere vrouwen, die middels screening tijdig doorverwezen kunnen worden. Om de moeder- en kindzorg te verbeteren, zullen GZA’s bijgeschoold worden in IMPAC, 'Integrated Management of Pregnancy an Childhood'. Het doel van dit project is om het protocol voor zwangere zorg en zorg rond en na de bevalling volgens internationale standaarden verder te verbeteren.

Samen met Unicef wordt het schoolgezondheidsprogramma voortgezet. Dit houdt in dat met donormiddelen van Unicef de leerlingen op alle scholen onderzocht zullen worden, ook de scholen die verder liggen van de MZ-poliklinieken. Het ligt in de planning om samen met het kinderfonds 43 GZA’s te trainen in het leveren van vriendelijke adolescente gezondheidszorg.

Met de 'Improving Vaccination Coverage' wil het ministerie twaalf vaccinatiekasten aanschaffen over een periode van twee jaar. Hiermee zal de vaccinatiedekkingsgraad in het binnenland, verhoogd worden.

Het ministerie hoopt samen met IAmGold een project uit te voeren waarbij een polikliniek en gezondheidscentrum met personeelswoning gebouwd zal worden te Balingsoela. De kosten die hiervoor geraamd zijn, komen op een bedrag van € 168.000.

'Iedereen die niet op een poli behandeld kan worden, wordt doorverwezen voor specialistische zorg in Paramaribo. In acute gevallen wordt een vliegtuig gecharterd, maar voor alle overige gevallen moet de persoon per eigen gelegenheid naar de dienstverlener in de stad', zei minister Pengel, 'Soms mag iemand meeliften met het vliegtuig wanneer goederen geleverd worden. De MZ is echter geen gratis vliegtuigtaxi service.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten