donderdag 1 maart 2018

'Het weglopen van president Bouterse uit het parlement is kleinzerig'

'Weglopen uit Assemblee na felle opmerkingen Gajadien is desavouering van parlement'



Het weglopen van president Bouterse uit het parlement na felle opmerkingen van het parlementslid Asis Gajadien is kleinzerig. Het is juist de president die het parlement heeft beledigd door weg te lopen, dat is desavouering van de volksvertegenwoordiging. Uit niets blijkt dat het DNA-lid Asis Gajadien de president heeft beledigd met zijn opmerkingen. 

Het is volgens mij de derde keer dat de president vroegtijdig het parlement heeft verlaten na felle opmerkingen van parlementsleden. Eerste keer was het na felle opmerkingen van Asis Gajadien, daarna van Edward Belfort en nu weer van Asis Gajadien. Het is meer dan duidelijk geworden dat de president niet kan presteren onder grote druk.


Meerdere keren is gebleken dat de president niet kan omgaan met stress. Wanneer er van alle kanten vragen op hem afgevuurd worden, raakt hij gauw in paniek. Hij wordt dan onrustig en laat zich dan veelal leiden door irritatie en emotie. Bouterse is iemand die moeilijk kan omgaan met tegenslagen. Al is er sprake van een ernstige financieel-economische crisis, een leider moet toch goed kunnen relativeren of incasseren. Door weg te lopen uit het parlement laat Bouterse zien dat hij leiderschap ontbeert, het is meer dan duidelijk dat hij geen leiderschapskwaliteiten heeft. 

Als president moet hij complexe en ongewenste situaties kunnen overzien en op adequate wijze ernaar handelen. Echter, kiest hij de weg van de minste weerstand door weg te lopen uit het parlement. 

Parlementslid Asis Gajadien heeft tijdens de behandeling van de begroting de spijker op de kop geslagen. De president dient de vragen die door het parlement gesteld worden te beantwoorden, hij moet verantwoording afleggen aan het hoogste college van staat. Bouterse beschouwt het parlement als een poppenkast, dit kan niet door de beugel. 

Ik denk niet dat de president door de opmerkingen van Asis Gajadien, het parlement heeft verlaten. Nee, de grond onder zijn voeten werd hem te heet door al die vragen die de oppositie gesteld heeft aan de president. Hij is gewoon niet bij machte de vragen te beantwoorden, dus hij koos de weg van de minste weerstand om snel weg te lopen. 

Waarnemend fractieleider van de NDP, Amzad Abdoel, maakte de opmerking dat het de tweede keer is dat Asis Gajadien het instituut van de president heeft beledigd. Hij merkte op dat het instituut van de president beschermd dient te worden. Volgens Abdoel moest Gajadien zijn woorden terugnemen. De opmerking van Amzad Abdoel raakt kant noch wal, het is een grote onzin. 

Het instituut van de president moest beschermd worden voordat de hoofdverdachte van de decembermoorden gekozen werd tot president van het land in augustus 2010. Het twee keer kiezen van de hoofdverdachte tot president, heeft het instituut van de president een gigantische deuk gegeven. 

Idris Naipal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten