donderdag 18 januari 2018

Het nieuwste nationale park van Peru beschermt 2 miljoen hectare Amazone-regenwoud

Yaguas National Park thuisbasis ruim 3.000 soorten planten, 500 soorten vogels en 160 soorten zoogdieren



De Peruaanse regering heeft aangekondigd een nieuw en enorm nationaal park in de Amazone te creëren. Yaguas National Park, gelegen in de noordelijke regio Loreto, bestaat uit 2.147.166 hectare regenwoud, een uitgestrekt riviersysteem en is de thuisbasis van meer dan 3.000 soorten planten, 500 soorten vogels en 160 soorten zoogdieren, waaronder reuzenotters, wolapen, Amazone rivierdolfijnen en zeekoeien. Het park heeft ook ruim 550 vissoorten - een van de rijkste visfauna's ter wereld.



De aanwijzing, goedgekeurd na een vergadering van de ministerraad vorige week, is bedoeld om de kostbare biodiversiteit van de regio te behouden en de heilige landen van de inheemse gemeenschappen die rond Yaguas wonen te beschermen.



Het nieuwe natuurgebied zal 'niet alleen een natuurlijk toevluchtsoord behouden, waar unieke soorten in de wereld wonen, maar ook kansen creëren voor inheemse families, zei premier Mercedes Aráoz. 
Volgens een artikel op de website Latam, kan de Peruaanse overheid ongeveer 23 miljoen soles ($ 7.148.630) verdienen over een periode van 20 jaar, dankzij de oprichting van het nationale park en de voordelen die het behoud van zijn biodiversiteit zal brengen voor de gemeenschappen rond het park. 
Het behoud van soorten voor zelfvoorzienende jacht zou de gemeenschappen meer dan $ 5,2 miljoen besparen, aldus het rapport.
Het gebied is in de afgelopen twee decennia geconfronteerd met verhoogde druk van illegale houtkap en mijnbouwbelangen. Veel inheemse gemeenschappen van Yaguas hebben hun bezorgdheid geuit over deze bedreigingen en daarom de oprichting van het nationale park toegejuicht.
'De berg van onze voorouders moet een nationaal park zijn, omdat het een heilige plaats is', legde Eriberto Jiménez Hilorio, president van de inheemse Federatie van de grensgemeenschappen van Putumayo, uit. 'De voordelen zijn voor iedereen, voor de toekomst van iedereen, voor het land en voor de wereld', voegde Liz Chicaje Churay, de president van de Federatie van de oorspronkelijke gemeenschappen van Ampiyacu, eraan toe. 
Het Andes Amazone Fonds zal $ 1 miljoen doneren aan het opzetten van het park en sociale ontwikkelingsmogelijkheden bieden voor de inheemse gemeenschappen. 'Als Peruaanse natuurbeschermer ben ik er trots op, dat Peru met de oprichting van het Yaguas National Park doorgaat op het pad van het creëren van een van de meest verbazingwekkende parksystemen ter wereld', aldus Andrique Ortiz, programmadirecteur van het fonds. 'Dit park is zo groot als het Yellowstone National Park en waarschijnlijk 10 keer zo divers.'




(Suriname Mirror/EcoWatch/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten