woensdag 12 december 2018

Uitkomst referendum in Peru verhoogt populariteit van president Vizcarra tot meer dan 70%

Bevolking steunt aanpak corruptie van president Martin Vizcarra


Peruanen gaven president Vizcarra zondag 9 december 2018 een overweldigende steun in hun reactie op de vier Grondwetswijzigingen die in een referendum waren voorgesteld.

Meer dan 23 miljoen mensen stemden ongeveer 78% in het voordeel van de eerste drie voorstellen: de Nationale Raad voor de Justitie implementeren, die rechters en districtsprocureurs benoemt en bekrachtigt en de inmiddels ter ziele gegane Nationale Magistratenraad moet vervangen, die vol zat met corruptie en aantoonbare connecties met specifieke politieke belangen.



Toezicht houden op de financiering van verkiezingscampagnes van politieke partijen, waaronder het beperken van verkiezingspropaganda tot een gelijk tijdschema zoals uiteengezet door de staat, en alle particuliere donaties die via het banksysteem moeten worden gegeven.
Leden van het Congres verbieden om herkozen te worden. Dit betekent, dat geen van de huidige leden in 2021 kandidaat kan zijn. Dit amendement garandeert in geen geval een verbetering van de kwaliteit van kandidaten en elimineert natuurlijk mensen die de positie waard zijn om door te gaan, maar de publieke opinie over het huidige niveau van corruptie en slechte prestaties in het Congres maakten dit een zeer populair voorstel.


Het vierde voorstel was om de Senaat, die in 1992 door president Alberto Fujimori werd geëlimineerd, te herinstalleren toen hij het Congres sloot in zijn poging om het privatiseringsproces van alle staatsbedrijven en industrieën te bespoedigen.

Toen president Vizcarra in juli van dit jaar zijn voorstellen aan het Congres stuurde, veranderde de Congres-meerderheid - Fujimoristas in Fuerza Popular met de vijf leden van Apra - de teneur van het voorstel om Congresleden toe te staan ​​die niet langer in staat waren om gekozen, verkiesbaar te zijn voor de Senaat en in de toekomst van het ene huis naar het andere te gaan. Om dit te voorkomen, heeft president Vizcarra het publiek gevraagd om NEE te stemmen tegen dit voorstel, omdat het zijn oorspronkelijke intentie verdraaide en mensen die social media gebruikten, vandaag een krachtige invloed, campagne voerden met succes om te stemmen JA JA JA NEE. Het resultaat - bijna 80% van de kiezers zei nee tegen het herstel van de Senaat.

'Vandaag was Peru de winnaar. We hebben veel werk te doen om het welzijn van alle Peruanen te vergroten. De taak is geweldig, maar we hebben de kracht en inzet van iedereen nodig om Peru op de eerste plaats te zetten', tweette president Vizcarra.


Het referendum heeft de populariteit van Vizcarra verhoogd tot meer dan 70%, onder een publiek dat genoeg heeft van de openlijke manipulatie en eigenbelang in het Congres, de corruptie die is verankerd in de hoogste rangen van de rechterlijke macht en wordt beschermd door het Congres, en de corruptieschandalen rond alle voormalige presidenten in het financierings- en omkopingsnetwerk van Odebrecht.

De aanhoudende populariteit van Vizcarra zal grotendeels afhangen van hoe hij het momentum van de strijd tegen corruptie handhaaft. Het zal zes maanden tot een jaar duren om een ​​aantal van de veranderingen door te voeren, door samen te werken met een Congres dat zich in het algemeen heeft ingezet tegen confronterende corruptie. Echter, met de voor de hand liggende steun van het publiek, de vele nieuwe splitsingen binnen de Fujimorista-partij, en de schijnbare weigering van de nieuwe president van het Congres, Daniel Salaverry, om de partijlijn te volgen wanneer zijn eigen politieke reputatie op het spel staat, kunnen voor de president onderhandelingen gemakkelijker zijn in het nieuwe jaar.

(Suriname Mirror/Peruvian Times/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten