woensdag 12 december 2018

El Clan del Golfo, grootste criminele organisatie Colombia, kondigt voor Kerstmis en Nieuwjaar staakt-het-vuren af

Golf Clan legt maand lang de wapens neer en roept andere gewapende groepen dat ook te doen


De Golf Clan (El Clan del Golfo), die beschouwd wordt als de grootste criminele organisatie in Colombia, heeft voor Kerstmis en Nieuwjaar een maandelijks staakt-het-vuren afgekondigd en andere gewapende groepen uitgenodigd om ook hun wapens neer te leggen voor de festiviteiten.

De bende, ook bekend als de Usuga Clan en de Autodefensas Gaitanistas de Colombia, wordt beschuldigd van het exploiteren van routes voor drugshandel in samenwerking met Mexicaanse kartels, afpersing en illegale goudwinning. De groep bestrijden wordt beschouwd als een van de grootste veiligheids uitdagingen van het land.


'We verklaren een unilateraal staakt-het-vuren van offensieve militaire actie op nationaal niveau in alle gebieden waar we aanwezig zijn, tussen 8 december 2018 en 10 januari 2019', zei de groep in een verklaring die zondag 9 december 2018 op haar website werd gepost.


'We nodigen alle gewapende groepen die deel uitmaken van het conflict uit om een ​​vergelijkbare positie in te nemen als de onze, altijd met het doel bij te dragen aan de zaak van de vrede', zei hij.


Het is al lang een traditie voor de gewapende groeperingen in Colombia om staakt-het-vuren te verklaren tijdens vakantie- en verkiezings-periodes.

De nu gedemobiliseerde marxistische FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) stopten regelmatig tijdens de kerst gewapende offensieven.

De Verenigde Staten heeft een beloning van meer dan $ 5 miljoen aangeboden voor informatie die leidt tot de gevangenneming van Gulf Clan-leider Dairo Antonio Usuga, die bekend staat als Otoniel. Veel leden van de misdaadbende zijn voormalige paramilitaire strijders die terugkeerden naar gewapende groepen na een demobilisatieproces meer dan een decennium geleden.

(Suriname Mirror/VOA News/YouTube/Reuters/Twitter/Pares)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten