zondag 16 december 2018

Minister Dikan: 'Donatie buitenboordmotor en voedselpakketten aan stamhoofd der Wayana’s niet bedoeld om ze zoet te houden'

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Bewindsman reageert op kritiek uit samenleving op donatie

Een reactie op Facebook: 'De regering gaat verder met haar pakkettenbeleid'


'De donatie van het ministerie van Regionale Ontwikkeling aan Pelenapin Ipomadi, stamhoofd van de Wayana’s, is niet bedoeld om de groep zoet te houden. De schenking is slechts een acute ondersteuning naar de stam toe, omdat die er zelf om heeft gevraagd', aldus minister Edgar Dikan vandaag, zondag 16 december 2018, in de Ware Tijd in reactie op uit de samenleving.

Nielton Grootfaam, directeur van het directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DDOI), had maandag 10 december op het directoraat een nieuwe 85 PK Yamaha buitenboordmotor overhandigd aan Ipomadi.

Het directoraat overhandigde ook voedselpakketten, ten behoeve van de dorpen Linsidede en Kumakapan, aan het stamhoofd. Die twee dorpen tellen ongeveer 25 huishoudens.
Pelenapin Ipomadi woont zelf in het dorp Kawamhakan, ook wel bekend als Anapike. De Wayana’s vormen een van de vier grote inheemse stammen in Suriname. Zij zijn voornamelijk gevestigd in het zuidoosten van Suriname, aan de Lawa- en Tapanahonirivier.

De overhandiging vond plaats in navolging van het kennismakingsbezoek van DDOI van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, in de maand november aan de dorpen Linsidede, Kawemhakan/Anapaike en Kumakapan. Bij dit bezoek is er van gedachten gewisseld met de bewoners over de knelpunten binnen de gemeenschappen. Toen kwam onder andere naar voren, dat de buitenboordmotor van het stamhoofd is gestolen. Gezien het belang van transport te water tussen de dorpen, heeft het directoraat hierop ingespeeld.

Critici vinden echter, dat dorpshoofden voor deze zaken niet afhankelijk moeten zijn van de overheid. Haar wordt verweten, dat ze bewust de randvoorwaarden niet schept voor de mensen in het achterland waardoor zij steeds de hand moeten ophouden.

'Den man kisi den ingi baka nanga wan tu pakket'. 'Ik bedoel: waarom wordt er geen beleid gemaakt voor die gemeenschappen zodat ze zelfredzaam kunnen zijn' en 'de regering gaat verder met haar pakkettenbeleid' luiden enkele reacties op Facebook.

Dikan vindt de commotie ongegrond. 'Het stamhoofd was in de stad voor het bezoek van de Ashanti koning en wij hebben hem meteen een buitenboordmotor gegeven zodat hij zijn werk weer naar behoren kan doen. Het was geenszins de bedoeling om de mensen zoet te houden en het is geen propaganda. Het is een toeval.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten