maandag 13 augustus 2018

'President heeft inbreuk gemaakt op zelfbeschikkingsrecht van alle in stamverband levende volkeren'

Verklaring vereniging van Saamaka gezagsdragers

'Wij accepteren nimmer, dat de Gaama van een in stamverband levend volk door de President wordt benoemd'


De vereniging van Saamaka gezagsdragers heeft zich vanaf het moment van inslapen van Gaama Belfon Aboikoni het standpunt ingenomen dat zijn zich als vereniging niet zal inmengen in het proces van benoeming van de opvolger van de ingeslapen Gaama. Wij nemen dit standpunt in, omdat wij ervan overtuigd zijn dat elke Saamaka Gezagsdrager vrij moet zijn in zijn participatie aan dit proces zonder beïnvloeding van de vereniging. 

Het benoemen van de Gaama is voor ons een verheven proces, onlosmakelijk verbonden aan de cultuur, traditie en het geloof van in stamverband levende volkeren. Wij bemoedigen alle Saamaka Gezagsdragers om op waardige wijze met de aan hun toevertrouwde verantwoordelijkheid om te gaan, maar wij benadrukken nogmaals dat wij als vereniging ons niet geroepen voelen om ons in te mengen in dit proces. 

Waar wij ons als Vereniging van Saamaka Gezagsdragers echter wel over willen uitspreken is de inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht van de Saamaka als een in stamverband levend volk.
De Vereniging van Saamaka Gezagsdragers zet zich onder anderen in voor de naleving van de collectieve mensenrechten van het Saamaka volk. Mensenrechten zoals grondenrechten en het recht op zelfbeschikking. Suriname stemde op 13 september 2007 vóór de VN-verklaring inzake de rechten van inheemse volkeren (UNDRIP) een verklaring en rechten die volgens overwegingen van het InterAmerikaans Hof voor de Rechten van de Mens van toepassing zijn op alle in stamverband levende volkeren.

Suriname heeft met haar yes vote voor de UNDRIP-verklaring aangegeven dat Suriname het zelfbeschikkingsrecht van in stamverband levende volkeren erkent. Een zelfbeschikkingsrecht die volgens de UNDRIP-verklaring onder anderen inhoudt autonomie of zelfbestuur van in stamverband levende volkeren in zaken aangaande hun interne en lokale aangelegenheden. Zaken waar het Saamaka vonnis van het Inter-Amerikaans Hof immers ook naar verwijst.

De President heeft met de handeling van het benoemen van een Gaama inbreuk gemaakt op een door Suriname zelf erkend recht uit de UNDRIP-verklaring. De vereniging van Saamaka Gezagsdragers zal nimmer accepteren dat de Gaama van een in stamverband levend volk door de President wordt benoemd.

Wij nemen dit standpunt in ongeacht de persoon die door de President zou zijn benoemd. Wij zullen het nooit accepteren dat er door de Overheid een keuze wordt gemaakt inzake de bekleding van enig ambt binnen het traditioneel gezag van in stamverband levende volkeren. Wij roepen middels deze alle in stamverband levende volkeren op om deze handeling van de President van Suriname met klem af te keuren.

Het gaat in deze niet alleen om het feit dat de President deze handeling heeft gepleegd met betrekking tot benoeming van een Saamaka gezagsdrager, maar om het feit dat de President met zijn handeling inbreuk heeft gemaakt op het zelfbeschikkingsrecht van alle in stamverband levende volkeren. Waar het vandaag de Saamaka betreft, zal het morgen de Aluku, de Kwinti, de Pamaka, de Matawai, de N'Dyuka of zelfs één der Inheemse stammen zijn, als deze handeling van de President nu niet met klem door alle in stamverband levende volkeren wordt afgewezen.

Laat in uw overwegen uw afstamming leidend zijn, onze voorvaderen zullen ons op basis daarvan beoordelen.

De Vereniging van Saamaka Gezagsdragers
Nanga Wan Hati

Geen opmerkingen:

Een reactie posten