maandag 13 augustus 2018

Drogisterij Dio verkoopt nu Tuhka Oil uit inheemse dorp Alalapadu, Boven-Surinamegebied

Tuhka Oil honderd procent organisch product vervaardigd uit apennoten, Brazil Nut

(Bron foto's: Conservation International Suriname)


Het inheemse dorp Alalapadu in het Boven-Surinamegebied is zaterdag officieel begonnen met de verkoop van Tuhka Oil. Het is een in eigen beheer geproduceerd, honderd procent organisch product vervaardigd uit apennoten ofwel de Brazil Nut. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, maandag 13 augustus 2018.

De introductie geschiedde met de overhandiging van een aantal flesjes aan Meryl Gunther van drogisterij Dio in de vestiging aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat in Paramarino. Kapitein Morishi Janinipuring van Alalapadu is ervan overtuigd, dat de productie van grote betekenis zal zijn voor de toekomst van het dorp.



Het Tuhka Oil project is twee jaar geleden begonnen met een initiatief van Conservation International Suriname (CIS). De internationale organisatie vatte het plan op om te onderzoeken hoe dorpen in het gebied ondersteund en gemotiveerd konden worden zelf iets te doen voor hun levensonderhoud.

Alalapadu is één van de eerste van negen dorpen binnen deze planning. Nadat het aantal notenbomen in en rond het dorp was vastgesteld en een haalbaarheidsstudie was gedaan, werd een plan geschreven voor productie.

'Met de aanschaf van machines kan de grote hoeveelheid noten die de bomen leveren niet langer onbenut blijven', zegt Sheila Marhe van CIS. De beginproductie is 250 liter per maand. 'Maar, de potentie is duizend tot vijftienhonderd liter', zegt Marhe.



Aan het productieproces verdienen vrijwel alle dorpelingen die arbeidsgeschikt zijn. Volgens Marhe zijn dat vijftig van de honderdtien dorpelingen. Volgens haar zal in een volgend traject ook gedacht worden aan het vastleggen en beschermen van de bereidingswijze van de olie.

Door zonder verhitting te produceren, worden alle voedingswaarden van de noot behouden.

Het is een puur natuurproduct zonder toevoegingen. Het kan voor veel doeleinden worden gebruikt zoals onderhoud van haar en huid, het tegengaan van rimpels bij veroudering, tegen muskietenbeten en bij diverse andere aandoeningen.

'Het is een echt Surinaams product dat bijdraagt aan de ontwikkeling van Alalapadu, dus krijgt het onze volledige ondersteuning en we zijn dankbaar dat wij zijn uitgekozen voor de officiële lancering', zegt Gunter. Volgens Marhe wordt Tuhka Oil ook al enige tijd in bulk afgenomen door Jomi Cosmetics die het verwerkt in haar eigen producten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten