zondag 22 juli 2018

Jogi (VHP): 'Regering moet inbeslagname euro's door Nederland niet emotioneel benaderen'

'De zaak moet technisch goed en op deskundige wijze worden aangepakt'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat de regering de inbeslagname van de geldzendingen door Nederland niet emotioneel moet benaderen. 'De zaak moet technisch goed en op deskundige wijze worden aangepakt. De situatie is zeer schadelijk voor Suriname en de integriteit van de banken is ernstig in het geding', zegt Jogi vandaag, zondag 22 juni 2018, op Starnieuws.

Jogi vindt overigens dat alleen in gevallen waar het gaat om de staatsveiligheid en zeer gevoelige informatie, toestemming moet worden gegeven aan de regering om informatie in het geheim - in comité-generaal - te verstrekken. Op de vergadering achter gesloten deuren bleek dat de informatie gewoon in het openbaar kon worden gegeven.

Hij is blij dat de geheimhouding opgeheven is, omdat het volk recht heeft op de informatie. Jogi merkt op, dat het geluid van de vergadering niet alleen op DNA-tv moet worden uitgezonden, maar gewoon beschikbaar moet worden gesteld op het YouTube-kanaal van het parlement.

'Minister Hoefdraad van Financiën heeft geïndiceerd, dat het om een politieke actie van Nederland gaat, maar dat is een emotionele uitspraak', meent Jogi. De minister heeft meegedeeld dat eerder ook geld vanuit Suriname in beslag genomen was, maar nadat de gevraagde informatie verstrekt was, werd het vrijgegeven.

'Minister Hoefdraad heeft niet gezegd dat wij hebben voldaan aan alle regels. Hij heeft gezegd, dat hij gevraagd heeft aan de autoriteiten wat het probleem is. Het Openbaar Ministerie heeft gezegd, dat er zijn geen verdachten in beeld zijn. Maar, er is verder niet gezegd dat er niks aan de hand is', stelt Jogi.

Hij vermoedt, denkt dat bepaalde procedures niet in acht zijn genomen anders zouden de geldverzendingen niet in beslag zijn genomen. Het gaat om een bedrag van 19,5 miljoen euro van Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en Fina Bank dat via de Centrale Bank van Suriname is verscheept. Verder om een zending van de Republic Bank van 4 miljoen euro.

Het is niet duidelijk geworden hoe het verder moet en hoe de geldtransporten in de toekomst zullen plaatsvinden. 'Daarom moet technisch deze kwestie heel goed worden aangepakt. Suriname heeft geen baat bij emotionele handelingen, want internationaal staan wij te kijk en de economie kan vastlopen omdat inkopen in het buitenland moeilijk zullen worden', aldus Jogi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten