zondag 24 juni 2018

Wet Statiegeld op Drankverpakking komt maar niet van de grond

Ondernemers lopen niet warm voor statiegeld rompslomp...

 
Hoewel parlementariërs zelf stellen, dat de wet statiegeld op drankverpakking prioriteit geniet wordt de verdere behandeling van het wetsvoorstel gestagneerd. Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs in De Nationale Assemblee, zegt vandaag, zondag 24 juni 2018, in de Ware Tijd, dat de behandeling om 'praktische problemen' voorlopig is aangehouden. 

Het gaat er vooral om, dat belangrijke belanghebbenden niet willen meewerken, maar meer nog door het ontbreken van een Milieuraamwet. Zo'n wet is bedoeld om milieuvraagstukken te regelen. De 'Wet houdende algemene regels tot het heffen van statiegeld op drankverpakkingen' zal samen met de wet tarieven afvalstoffen en onderhoud rioleringsstelsel onderdeel worden van de Milieuraamwet.

Een van de praktische problemen waarmee de commissie is geconfronteerd is, dat winkeliers er niet warm voor lopen om statiegeld te betalen aan de consument. Ze vinden dat ze daarmee verlies zullen lijden. Vooral als de consument meerdere flessen inlevert.

Winkeliers schijnen, ook moeite te hebben met het creëren van een speciale opslagruimte in hun winkel voor flessen. Een ander punt is, dat met het heffen van statiegeld de kans bestaat dat de prijs van het product omhoog zal gaan, zegt Abdoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten