zondag 24 juni 2018

VS Border Patrol vindt 6-jarig achtergelaten Costa Ricaans jongetje in de woestijn van Arizona

Jongen naar een opvangcentrum gebracht

Moeder van de jongen woont in New York en heeft een 'zeer unieke immigratiestatus'


Medewerkers van Border Patrol in de Verenigde Staten (VS) hebben dinsdagavond een 6-jarig Costa Ricaans jongetje gevonden, alleen, in de woestijn van Arizona. Het kind zei, dat zijn oom hem had geholpen met het maken van de reis vanuit Costa Rica, maar liet hem bij de grens achter en zei dat Border Patrol hem zou vinden. 

Autoriteiten denken, dat het ventje kort geleden is verlaten, omdat ze de minderjarige in goede conditie vonden, ondanks de hoge temperaturen


Customs and Border Patrol (CBP) nam de jongen mee naar Tucson en nam contact op met het Costa Ricaanse consulaat voor hulp bij het bereiken van de familie van de jongen.

Mabel Segura, de consul-generaal van Costa Rica in Los Angeles, vloog woensdag naar Tucson en voegde zich bij Carmen Bermúdez, de consul-generaal in Tucson, om te helpen met de zaak. Bermúdez en Segura bezochten de jongen donderdagmorgen 21 juni 2017 en zeiden dat het goed met hem ging.


'Hij was kalm en vertelde ons dat hij films aan het kijken was', vertelde Segura aan The Tico Times in een telefonisch interview. 'Hij zei dat ze hem aan het voeden waren en hij had alles wat hij nodig had. Hij gebruikte die tijd ook om zijn moeder te bellen en sprak een tijdje met haar.'

De moeder van de jongen woont in New York en Segura zei, dat ze een 'zeer unieke immigratiestatus' heeft, maar gaf geen nadere informatie.

Segura zegt, dat de Amerikaanse autoriteiten haar hebben verteld, dat het hun doel is om het kind met zijn gezin te herenigen, maar verdere administratieve verwerking is vereist voordat dat gebeurt. Segura zegt verder, dat de jongen naar een opvangcentrum wordt verplaatst, terwijl Amerikaanse autoriteiten de sociaaleconomische status van de moeder onderzoeken om te zorgen dat het een veilige omgeving voor het kind is.

Deze zaak kwam een ​​dag voordat de Amerikaanse president Donald Trump een uitvoeringsbevel ondertekende om migrantengezinnen bij elkaar te houden. De order was een omkering van een nul-tolerantie-beleid door de Trump-regering die bijna 2.500 kinderen scheidde van hun ouders in minder dan twee maanden.

Het beleid veroorzaakte wijdverspreide verontwaardiging en overspannen opvanglocaties die al  duizenden niet-begeleide minderjarigen hebben opgevangen. Het aantal niet-begeleide migrantenkinderen dat werd opgepakt langs de zuidwestgrens steeg 4 procent ten opzichte van dit punt vorig jaar, met een stijging van 42 procent in de Tucson-sector. De meerderheid van die kinderen kwam uit Guatemala, gevolgd door Honduras en Mexico.

Het CBP zei dat niet-begeleide kinderen uit Costa Rica zeldzaam zijn, maar niet ongehoord. Een woordvoerster van het Costa Ricaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, of Cancillería, vertelde The Tico Times, dat dit het enige geval is van een niet-begeleide Costa Rricaanse minderjarige die in de afgelopen vijf jaar een grens oversteekt en dat de woordvoerster er eigenlijk niet zeker van was wanneer de laatste was.

Terwijl de onbegeleide Costa Ricaanse minderjarige zich klaarmaakt om naar een opvangcentrum te verhuizen, meldt The Washington Post donderdag, dat het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zich nu voorbereidt om 20.000 niet-begeleide migrantenkinderen te huisvesten op militaire bases in het hele land.

(Suriname Mirror/The Tico Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten