zondag 24 juni 2018

Ophef in Chili over martelen van twee Ecuadoranen in gevangenis Santiago

Mishandelde Ecuadoranen beschuldigd van moord op schoonmaakster aan Universiteit van Chili

Minister van Justitie: 'Wat is gebeurd met de twee Ecuadoranen in de gevangenis is onaanvaardbaar'


Een video op social media waarin te zien is, dat twee Ecuadoranen worden gemarteld in een Chileense gevangenis heeft nationale aandacht getrokken en heeft donderdag 21 juni 2018 scherpe kritiek gekregen van de autoriteiten van de staat. 

De politie in een gevangenis in Santiago werd geregistreerd, terwijl ze twee Ecuadoraanse mannen martelde, Christian R. en Jonathan C., beschuldigd van de moord op Margarita Ancacoy, een schoonmaakster aan de Universiteit van Chili. De Ecuadoranen werden geslagen, gemarteld met elektroshockinstrumenten en gedwongen om zich te verontschuldigen bij de familie van hun slachtoffer.



Samen met twee 20-jarigen, Diego T. en Olguer O., probeerden de mannen Ancacoy te beroven terwijl ze haar werk verliet en sloegen de vrouw dood.

Minister van Justitie Hernan Larrain schreef op zijn Twitter-account: 'Wat is er gebeurd met de twee Ecuadoranen in de gevangenis, beschuldigd van het vermoorden van een vrouw, is onaanvaardbaar, recht wordt toegepast door rechters en marteling is een afschuwelijke praktijk.'


Carmen Hertz, voorzitster van de Mensenrechtencommissie van de Kamer, zei: 'Ongeacht de aard van de begane misdaden, het is onaanvaardbaar dat een dergelijke situatie niet alleen wordt uitgevoerd, maar verspreid wordt door sociale netwerken.'

Meer dan 100 Ecuadoranen marcheerden naar de gevangenis van Santiago Uno en eisten dat Diego T. en Olguer O. naar een beveiligde cel zouden worden overgebracht om de rechtszaak af te wachten.



Een familielid van een van de gedetineerden zei tegen El Universal: 'Ze zijn geen band, het is de eerste keer dat het gebeurt, ze zijn geen rokers, ze drinken alleen, dus het is verrassend wat er is gebeurd.'



De Chileense gevangenispolitie heeft het paar nu overgedragen aan de Special High Security Unit en start een onderzoek naar de beschuldigingen. 'De aanwijzingen werden aan het Openbaar Ministerie gegeven en er werd een administratieve samenvatting opgesteld om vast te stellen waarom de protocollen niet werden nageleefd', aldus de instelling achter het onderzoek.



De onmenselijke omstandigheden in de gevangenissen van Chili, evenals wanpraktijken door de wetshandhavingsfunctionarissen, zijn misschien het slechtst bewaarde geheim van het land. Eerder dit jaar meldde het Instituto Nacional de Derechos Humanos ernstige overbevolking en gevallen van ongecontroleerd politiegeweld, zowel fysiek als psychologisch.

In voorzieningen in het hele land schommelen overbevolkingpercentages rond de 250 procent met weinig tot geen voedsel of water en slechte behandeling. Het rapport concludeerde, dat een derde van de 43.000 gevangenen in Chili nog steeds in afwachting is van het proces vanwege een anti-misdaadbeleid.

(Suriname Mirror/TeleSUR/24Horas/Twitter/El Universal/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten