zondag 24 juni 2018

Minister Dodson spreekt met Indiase bedrijven over invulling 20 miljoen dollar voor zonne-energie in binnenland

NH-bewindsman woont in München conferentie International Solar Alliance (ISA) bij


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zegt vandaag, zondag 24 juni 2018, op Starnieuws, dat nu reeds verdieping plaatsvindt van het bezoek dat de Indiase president Ram Nath Kovind afgelopen week heeft gebracht aan Suriname. 

Op de conferentie van de International Solar Alliance (ISA) in München, Duitsland, 20, 21 en 22 juni, heeft hij onder andere met verschillende Indiase bedrijven gesproken over de invulling van de 20 miljoen Amerikaanse dollar die tijdens het bezoek beschikbaar is gekomen voor zonne-energie in het binnenland.

ISA is een initiatief van India, waar Suriname deel van uitmaakt.

De rode draad in München was het samenbrengen van beleidsmakers, investeerders, financiers en onderzoekers op het gebied van zonne-energie om na te gaan hoe de effectiviteit van de ISA kan worden verhoogd.

Op de bijeenkomst heeft de NH-minister uitleg gegeven over de nieuwe Energiewet en de plannen voor de introductie van zonne-energie in de energiemix van Suriname. Een van de doelen voor participatie van de bijeenkomst was het zoeken naar aanvullende financiering voor 24 uurs stroom voor het binnenland, inclusief de ontwikkeling van educatiecentra en de agrosector, toerisme en huisnijverheid.


Er zijn gesprekken gevoerd over assistentie bij het opzetten van 'mini grids' in het binnenland waarbij specialisten van de ISA Suriname zullen bijstaan bij het opzetten van een combinatie tussen zonne-energie, bio-massa/bio-diesel en fossiele brandstoffen.

NH wil een samenwerking aangaan met de Anton de Kom Universiteit van Suriname waarbij de Faculteit voor Technologische Wetenschappen een Solar Centre for Excellence and Research zal herbergen. Via de ISA wordt getracht de financiële middelen en technologie binnen te halen voor deze samenwerking.

De bewindsman zegt dat er diverse mogelijkheden zijn, waarbij het bedrijfsleven van Suriname en India betrokken zullen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten