zondag 24 juni 2018

Honderden vrouwen in Rio de Janeiro, Brazilië, demonstreren voor abortus

'Een vrouw moet niet gedwongen worden om moeder te zijn'

(Bron foto: AP / Silvia Izquierdo)

Honderden vrouwen in Brazilië demonstreerden vrijdag 22 juni 2018 in de straten van Rio de Janeiro om van de autoriteiten te eisen, dat zij stappen zet om abortus te decriminaliseren en vrouwen een veilige toegang tot abortus te geven.

'De rijken hebben abortussen, de armen sterven,' stond op een bord van een demonstrant. 'Een vrouw moet niet gedwongen worden om moeder te zijn', zei Tina Tigri, een producente van culturele evenementen die twee kinderen heeft en aan het protest deelnam. 'We willen gewoon dat abortus legaal en veilig is, in een ziekenhuis.' 

Volgens deskundigen hebben tussen de 400.000 en 800.000 vrouwen elk jaar abortussen in Brazilië, maar de overgrote meerderheid vindt plaats onder onveilige omstandigheden die verergerd worden vanwege de illegaliteit.


De demonstratie van vrijdag, waarvan velen geloven, dat ze geïnspireerd was door de vrouwenbeweging in Argentinië, waar de Lagere Kamer van het Congres een wet goedkeurde die electieve abortussen legaliseert, is een van de vele in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied in de afgelopen weken. Aanhangers van vrouwen- en reproductieverechten waren dat niet; echter, de enigen geïnspireerd door het succes van de Argentijnse vrouwenbeweging.

Op 19 juni kwamen anti-abortus activisten samen voor het Congres in Brasilia om abortus af te wijzen en wat zij 'gerechtelijk activisme' hebben genoemd. De actie was het antwoord op een debat voor het Hooggerechtshof dat bezig is met het beoordelen van een verzoek van de Partido Socialismo e Liberdade (IPA) om artikel 124 en 126 van het Wetboek van Strafrecht ongeldig te verklaren, wat abortus strafbaar stelt.



De beweging Brazilië zonder Abortus heeft betoogd, dat het Congres, en niet de rechtbanken, wetgevend moet zijn. Ze probeert ook een wijziging aan te brengen in de Braziliaanse Grondwet die 'het leven zou verdedigen bij de conceptie'.

Brazilië, zoals het grootste deel van Latijns-Amerika, heeft een grote populatie van katholieken, en een groeiende bevolking van evangelische christenen, veel personen van beide groepen verzetten zich tegen de decriminalisering van abortussen. Volgens pro-choice activisten gaat het debat niet over steun van de overheid voor abortussen, maar eerder over de noodzaak om een probleem voor de volksgezondheid te herkennen dat wordt veroorzaakt door de criminalisering van abortus.

Momenteel zijn abortussen alleen legaal in Brazilië wanneer het leven van de moeder in gevaar is, in gevallen van verkrachting, en wanneer de foetus anencefalie heeft.

Op 6 augustus zal het Hooggerechtshof in Brazilië een openbare hoorzitting houden om de decriminalisering van abortus in het eerste trimester te bespreken.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Primera Hora/Diario de Pernambuco/YouTube/Twitter)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten