zondag 17 juni 2018

Colombia heeft zijn 'Lord of the Books'...

(Bron foto's: CESAR MELGAREJO)
Jose Alberto Gutierrez haalt al 21 jaar afgedankte boeken uit afval om opnieuw te gebruiken

Met de Fundacion La Fuerza de las Palabras heeft hij meer dan 450 leescentra en bibliotheken in Colombia kunnen vullen


De laatste 21 jaar heeft Jose Alberto Gutierrez zijn leven gewijd aan het terugwinnen van afgedankte boeken uit afval, zodat deze opnieuw kunnen worden gebruikt door kinderen en jongeren in de meest kwetsbare gebieden van het land. 

Vanaf eind 1997 verschenen de boeken in zijn huis, toen Gutierrez zijn baan als vuilniswagenchauffeur begon voor het afvalverwerkingsbedrijf van Bogota. Tijdens zijn nachtelijke route werd hij getroffen door het potentieel van zo veel weggegooide boeken.

Met de hulp van zijn vrouw besloot Gutierrez om een gemeenschappelijke bibliotheek in zijn eigen huis te bouwen. Tien jaar later werd het de Fundacion La Fuerza de las Palabras (Stichting De Kracht van Woorden), waarmee hij meer dan 450 leescentra en bibliotheken in Colombia heeft kunnen vullen.



De 'Heer van de Boeken', zoals de lokale bevolking hem noemt, heeft ongeveer 50.000 boeken uit afval gered - over onderwerpen als wetenschap, literatuur, zaken en medicijnen.

'De meest waardevolle erfenis die we onze kinderen kunnen nalaten, is onderwijs', zegt Gutierrez, eraan toevoegend, dat - in een land waar slechts vier van de tien kinderen aan de universiteit afstuderen - tientallen toegang hebben gehad tot het hoger onderwijs, dankzij de stichting.

Sinds hij in februari werd ontslagen door het recyclecentrum waar hij werkte, hebben Gutierrez, 55, en zijn gezin gewerkt aan de bouw van een bibliotheekmuseum in Bogota, met als doel lezen naar de meest kwetsbare sectoren voort te zetten.


(Suriname Mirror/El Tiempo/Straits Times/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten