zondag 27 mei 2018

Lothar Boksteen: 'Ontwerp AMC was al voor mijn komst als PMU-coördiinator gewijzigd'

'De minister van Financiën luisterde niet, maar zocht alleen maar naar zondebokken'

'Het is ronduit beledigend dat mij telefonisch is meegedeeld dat ik word bedankt'


Lothar Boksteen, coördinator van de projectmanagementunit (PMU) van het Academisch Medisch Centrum (AMC)-Suriname, vindt het jammer dat er zondebokken gezocht worden, in plaats van dat het project voor het land gered wordt. Hij heeft ruim een week geleden te horen gekregen van de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, dat hij wordt bedankt. Er zou al goedkeuring hiervoor zijn van de president. Boksteen heeft echter nog steeds geen brief ontvangen. 

Hij zegt vandaag, zondag 27 mei 2018, op Starnieuws dat indien de Surinaamse bijdrage in 2014 was vrijgemaakt, het AMC er nu zou staan. Suriname moest 13.5 miljoen Amerikaanse dollar inbrengen. Dat heeft zo'n twee jaar geduurd.10 Miljoen is uiteindelijk geleend bij de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) en 3.5 miljoen bij de Hakrinbank. Aanvankelijk had de ISdB 60 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor de bouw van AMC. Met de extra 10 miljoen is de financiering opgelopen tot 70 miljoen. Hiervan is nog geen miljoen gebruikt.

Nog voordat Boksteen aangetrokken werd als coördinator van de PMU was het ontwerp, zoals het nu op tafel ligt, gewijzigd. Dat is reeds in april 2014 gebeurd, nadat het Memorandum of Understanding in 2013 is ondertekend.

Het ontwerp waarvoor gekozen is door het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en het ministerie van Volksgezondheid is niet doorgegeven aan het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname, waarvan toen Gillmore Hoefdraad als governor de vertegenwoordiger was bij IsDB. Het ontwerp werd gepresenteerd aan president Desi Bouterse, De Nationale Assemblee en op 13 oktober 2014 aan de gemeenschap, bij het startsein.

'Toen in december 2017 bleek, dat de IsDB zich op het standpunt had gesteld dat ze formeel niet op de hoogte was van de wijzigingen, had iedereen als één man achter het ontwerp moeten staan en vragen om het project aan te passen. Dit is niet gebeurd. Er is veel kostbare tijd verloren gegaan, want er werd niet geluisterd door de minister van Financiën, die alleen maar naar zondebokken zocht', zegt Boksteen.

Hij heeft gelijk aangegeven welke stappen ondernomen moesten worden en heeft ook de conceptbrieven klaargemaakt. Maanden zijn voorbij gegaan totdat de brief van de IsDB op 17 april kwam waarin werd meegedeeld dat het project was stopgezet en dat het opnieuw moet worden gedefinieerd. Ook toen is niks gebeurd, totdat de zaak uitlekte.

Boksteen vindt dat nu niet moet worden uitgekeken naar een andere plek om het AMC neer te zetten. Het terrein van AZP is 7.3 hectare en bij het AMC hoort ook het bestaande ziekenhuis. Het project wordt samen met het bestaande ziekenhuis in twee fasen gerealiseerd, waarbij er ook renovatie plaatsvindt. Kiezen voor een andere locatie zal zorgen voor veel stagnatie. Het probleem van wateroverlast moet worden opgelost. Ook het Medische Wetenschappelijk Instituut maakt deel uit van het ziekenhuis.

Boksteen vindt het ronduit beledigend, dat hem telefonisch is meegedeeld dat hij wordt bedankt. Hij vermoedt hier een scenario om te voorkomen, dat anderen hem wel zouden willen behouden. Boksteen merkt op dat niemand onmisbaar is. 'Nu gaat het niet om beschuldigende vingers te wijzen, maar om een oplossing.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten