zondag 27 mei 2018

Colombia treedt officieel toe tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling

President Manuel Santos: 'Dit is geweldig nieuws'

Colombia wordt 37e lid OESO en het derde Latijns-Amerikaanse land om dit te doen, na Mexico en Chili


De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO / Organization for Economic Cooperation and Development, OECD) heeft vrijdag 25 mei 2018 aangekondigd, dat Colombia officieel zal worden uitgenodigd om toe te treden tot de groep.

De in Parijs gevestigde economische organisatie werd opgericht in 1961 en omvat van oudsher geïndustrialiseerde landen, hoewel de laatste jaren het lidmaatschap is uitgebreid naar opkomende economieën.

'We vergelijken ons met het beste om de beste te zijn', zei president Juan Manuel Santos, die op 30 mei naar Parijs zal vliegen om de toetredingsovereenkomst te ondertekenen. 


'De toetreding van Colombia zal bijdragen aan onze inspanningen om de OESO te transformeren naar een meer diverse en inclusieve instelling, die onze relevantie in de komende jaren en decennia zal waarborgen', zei OESO-secretaris-generaal Angel Gurria, verheugd over de komst van Colombia.



Colombia begon zijn aanvraagprocedure in 2013. Als onderdeel van de vereisten voerden 23 OESO-comités een diepgaande evaluatie van het land uit. Bovendien moest de Colombiaanse regering grote hervormingen invoeren om haar wetgeving, beleid en praktijken aan te passen aan de OESO-normen.

De toetreding tot de OESO markeert een nieuwe prestatie van de vertrekkende president Juan Manuel Santos, wiens regering de uitdaging aannam tijdens zijn eerste ambtstermijn. Santos vierde de beslissing en zei dat dit 'geweldig nieuws' is voor Colombia.


'Het betreden van deze organisatie betekent een zeer belangrijke stap in de inspanningen om ons land te moderniseren', zei de Colombiaanse president.

Colombia wordt het 37e lid van de OESO en het derde Latijns-Amerikaanse land om dit te doen, na Mexico en Chili. Costa Rica ondergaat momenteel een eigen toetredingsproces.

De OESO rapporteerde, dat de economische groei in Colombia naar verwachting zal stijgen tot ongeveer drie procent in 2018 en 2019. De organisatie wees op verminderde vennootschapsbelasting, de historische vredesovereenkomst, betere financieringsvoorwaarden en nieuwe infrastructuurprojecten, als positieve stappen die het land neemt om de economie te 'boosten'.

Een bewijs van de comeback van Colombia is de groei van de toeristische sector. Volgens de Amerikaanse International Trade Administration (ITA) is het toerisme vanaf 2017 een belangrijke economische motor geworden voor de Zuid-Amerikaanse natie, die zich boven de koffie-export en onder de oliesector bevindt. ITA voorspelt. dat Colombia het komende decennium groei van het toerisme zal zien.



(Suriname Mirror/Merco Press/qcostarica.com/dw.com/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten