zondag 27 mei 2018

Colombia wordt als eerste Latijns-Amerikaans land een 'globale partner' van NAVO

'De toetreding van Colombia tot de NAVO verbetert imago van ons land'


Colombia wordt als eerste Latijns-Amerikaans land een 'globale partner' van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). 'De toetreding van Colombia tot de NAVO verbetert het imago van ons land en verleent ons meer speelruimte in internationale context', zei president Manuel Santos, in 2016 winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, zaterdagochtend 26 mei 2018.

De formele aansluiting van Colombia is volgende week in Brussel gepland.

'Globale partners'van de NAVO werken samen met de alliantie, maar zijn geen volwaardige leden. Veel partnerlanden nemen wel deel aan NAVO-missies en worden over een resem kwesties geconsulteerd.

De huidige 'globale partners' zijn Afghanistan, Australië, Irak, Japan, Zuid-Korea, Mongolië, Nieuw-Zeeland en Pakistan.

Colombia is zijn internationale samenwerking aan het uitbreiden. President Santos had onlangs aangekondigd dat zijn land zal toetreden tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). 'Dat zal ons helpen de armoede te bestrijden en meer investeringen aan te trekken', zei het staatshoofd. Mexico en Chili hadden zich eerder als enige Latijns-Amerikaanse landen aangesloten bij het samenwerkingsverband van 35 landen.

(Suriname Mirror/Belga/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten