maandag 16 april 2018

Verontwaardiging bij actiegroep van Matawai over hervatten houtactiviteiten

'Dagelijks rijden weer trucks beladen met houtstammen uit het gebied'


De actiegroep van Matawai is er niet over te spreken dat de houtactiviteiten onder leiding van granman Lesley Valentijn weer zijn begonnen. Dagelijks rijden volgens Djoelin Valentijn, coördinator van de actiegroep, opnieuw trucks beladen met houtstammen uit het gebied.

De actiegroep had in maart de weg naar Pusugrunu gebarricadeerd en geëist dat alle houtactiviteiten in het gemeenschapsbos van de stam der Matuariërs zouden worden opgeschort.

'De bedrijven waren er twee weken mee gestopt, nadat we in actie waren gekomen. We hebben gehoord, dat de granman de houtondernemers heeft gezegd dat hij het probleem met ons heeft besproken en dat alles in orde is. Maar, dat is helemaal niet waar', aldus Djoelin Valentijn vandaag, maandag 16 april 2018, in de Ware Tijd.

Hij legt uit, dat de granman een bemiddelaar naar hen had gestuurd, en die had met hen gesproken. 'Hij heeft ons verteld, dat we 70 procent van het gemeenschapsbos zullen krijgen om te werken, maar dat is niet wat we willen. Elk dorp moet zijn deel van het gemeenschapsbos krijgen.'

Het Matawaigebied telt tien dorpen. De actiegroep wil ook aan houtkap doen om zo jongeren te stimuleren tot ondernemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten