zondag 18 maart 2018

Marielle Franco vermoord in Rio, Brazilië, door kogels uit gestolen partij munitie van Federale Politie

Raadslid en zwarte activiste werd paar dagen voor haar dood al gevolgd



De munitie die gebruikt werd om het gemeenteraadslid van Rio de Janeiro en zwarte activiste Marielle Franco en haar chauffeur woensdagnacht, 14 maart 2018, te doden, kwam van een partij die in 2006 werd verkocht aan de federale politie en werd gestolen uit een opslagplaats van postkantoren in de staat Paraiba, bevestigde minister van Buitenlandse Zaken Raul Jungmann vrijdagavond 16 maart.

'De federale politie heeft al meer dan vijftig onderzoeken geopend vanwege deze gestolen munitie. Ik geloof, dat de hulzen gevonden op de plaats van het misdrijf zijn gestolen', zei Jungmann. Hij linkt  deze voorraad munitie ook aan de kogels gebruikt in São Paulo in augustus 2015, waar in een enkele nacht zeventien mensen werden gedood op verschillende plaatsen in de regio. Drie militaire politieagenten en een lokale politieagent werden veroordeeld voor de misdaden.


Volgens een bericht dat werd uitgezonden op GloboTV's belangrijkste nieuwsprogramma, bevatte de partij munitie in kwestie 1.859.000 kogels, die werden verspreid onder vele federale politie-eenheden in het hele land. Het bericht meldde, dat kogels uit deze voorraad ook werden gebruikt in misdaden met rivaliserende drugshandelbendes in Rio's Metropool-gebied van São Gonçalo tussen 2015 en 2017.

Ondertussen is de politie van mening, dat de moordenaars die betrokken waren bij de moord op het raadslid en haar chauffeur Franco, haar volgden enkele dagen voor de misdaad. Een hulp van haar zei dat ze eerder deze week door een vreemde te zijn benaderd met het verzoek om het schema van Franco. Video's van straatcamera's rond het gebouw, waar Franco woensdagavond een bijeenkomst hield, tonen een auto die haar auto  volgde toen deze het gebied verliet.


De politie denkt, dat ze zo wisten waar Franco in de auto zat, omdat de auto getinte ramen had. Van de negen schoten die werden afgevuurd, raakten er vijf het raadslid.

Mevrouw Franco werd doodgeschoten na het verlaten van een stadsbijeenkomst in het Centro-district van Rio de Janeiro. Ze was een mensenrechtenactiviste en woonde in een favela-gemeenschap die onlangs door de wetgevende macht van de stad werd gekozen om toezicht te houden op de militaire interventie van president Michel Temer voor de staat Rio de Janeiro.

Ze werd verkozen in Rio's legislatuur in 2015 met het vijfde hoogste aantal stemmen en was zeer actief voor vrouwenrechten, met name Rio's zwarte vrouwen die in favela-gemeenschappen wonen en geconfronteerd worden met huiselijk geweld en mensenrechtenschendingen.

Dit is misschien wel de meest schokkende executie van een openbare ambtenaar in Rio de Janeiro sinds de moord op rechter Patrícia Acioli in 2011, die buiten haar huis in Niterói, de zusterstad in de grootstedelijke regio, werd vermoord. Acioli werd 21 keer in haar auto beschoten door gewapende mannen met maskers.


Uit rapporten blijkt dat de kogels die de rechter doodden, uit .40 en .45 kaliber pistolen kwamen, wapens die beperkt waren tot de strijdkrachten en burgerlijke en militaire politie....



(Suriname Mirror/The Rio Times/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten