zondag 18 maart 2018

Bekende Venezolaanse protest-violist Wuilly Arteaga laat weer van zich horen

(Bron foto: AFP)
'We willen vrije verkiezingen, we willen vrijheid'


De Venezolaanse muzikant Wuilly Arteaga, bekend geworden omdat hij het regime van Nicolás Maduro heeft getrotseerd door viool te spelen tijdens de protesten van 2017, kwam deze week weer even in het nieuws door een video waarin hij oproept tot vrijheid in de Zuid-Amerikaanse natie. 

'We eisen onze meest elementaire mensenrechten tegen het corrupte en repressieve regime van president Nicolás Maduro, we willen de bevrijding van honderden politieke gevangenen, we willen vrije verkiezingen, we willen vrijheid', zegt Arteaga in de video.

De jonge muzikant, die nu in New York woont, sprak uit eerste hand over de lijdende Venezolanen. 'Ik nam sinds april 2017deel aan de protesten. Ik leefde al op straat en keek naar mensen die honger leden', zei hij. 'Het gebrek aan voedsel, de lange rijen mensen die wachten om wat brood te krijgen. Ik speelde de viool in ziekenhuizen, waar ik mensen zag sterven, omdat er geen basis-antibiotica waren.'



Arteaga's protestacties met muziek maakten de krantenkoppen over de hele wereld, nadat agenten van de Nationale Garde van Venezuela zijn viool vernietigden. De reactie werd vastgelegd op video en foto's. Nadat video's van het incident viraal door sociale medianetwerken gingen, arresteerden autoriteiten de jonge muzikant. Terwijl zijn detentie kort was, zei Arteaga, dat hij in de gevangenis was gemarteld.

(Suriname Mirror/Miami Herald/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten