zondag 4 februari 2018

400 Huishoudens Pokigron en omgeving betalen niet zelf voor aansluiting stroom EBS

'Ontsluitingskosten voldaan uit dorpskas en bijdrage vrouwenorganisaties'


De ruim 400 huishoudens te Pokigron en omgeving hebben niet zelf de kosten betaald om aangesloten te worden op de energiecentrale van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Ieder huis moest ongeveer Srd 3.500 kosten betalen.

Rabin Parmessar, algemeen directeur de EBS, zegt, aldus Starnieuws vandaag, zondag 4 februari 2018, dat het geld uit de dorpskas is gekomen en via een bijdrage van de vrouwenorganisaties. Het gehele project heeft de EBS ongeveer Srd 30 miljoen gekost.

De centrale is een integratie van het zonnepanelensysteem in het bestaand diesel opweksysteem. De centrale is civiel- én elektrotechnisch aangepast. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft het project gefinancierd.

Het doel is de kwaliteit en de duurzaamheid van de elektriciteitsvoorziening in Pokigron en de aanmeersteiger Atjoni met haar faciliteiten te verbeteren. De IDB heeft de EBS een lening van 30 miljoen Amerikaanse dollar verstrekt voor diverse projecten. Uit dit bedrag is volgens Parmessar 2,5 miljoen gebruikt voor de elektriciteitscentrale en een compleet nieuw 12 kV hoogspanningsnetwerk in het voorzieningsgebied.

Parmessar vindt het logisch dat de ruim zestig dorpen in het Boven-Suriname gebied ook zo'n faciliteit willen.

De regering heeft bij monde van raadsadviseur Ramon Abrahams te kennen gegeven dat meer dorpen ontsloten zullen worden. De EBS wacht de opdrachten van de regering af om aan de slag te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten