zondag 4 februari 2018

Venezuela arresteert Enrique Aristeguieta Gramcko (84), een van de felste critici van Maduro

'Maduro leidt narco-tirannie die veel gevaarlijker is dan de dictatuur van Marcos Perez Jimenez'


- Arrestatie meteen veroordeeld door Venezolaanse oppositieleiders en de secretaris-generaal van de OAS, Luis Almagro
- Het regime wordt steeds gewelddadiger naarmate het aantal critici groeit


Venezolaanse inlichtingenofficieren hebben vrijdag 2 februari 2018 Enrique Aristeguieta Gramcko gearresteerd, een van de felste critici van president Nicolás Maduro en zijn regime. Aristeguieta (84) publiceerde onlangs een video waarin Maduro wordt beschuldigd van het leiden van een 'narco-tirannie' die veel gevaarlijker is dan de dictatuur van Marcos Perez Jimenez in Venezuela die het in 1958 heeft laten vallen. 

'We hadden destijds nooit gedacht dat we een tirannie zouden moeten gaan ondergaan, erger dan alle voorgaande', zei Aristeguieta, een lid van de Junta Patriotica die het verzet van 1958 coördineerde, op de video.

'Perez Jimenez was absoluut een dictator die de Grondwet schond om zichzelf aan de macht te houden', voegde hij eraan toe. 'Hij vervolgde en zette zijn vijanden gevangen, maar hij had geen banden met drugshandel of internationaal terrorisme en boog niet voor een buitenlandse regering.'


Aristeguieta werd vrijdag om drie uur 's morgens door agenten van de Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional (SeBIN), bij zijn huis opgepakt.  Het is niet bekend waar hij wordt vastgehouden.


De arrestatie van Aristeguieta, die president was van de oppositie Grand National Alliance, werd snel veroordeeld door Venezolaanse oppositieleiders en zelfs door de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro. 'We eisen de onmiddellijke vrijlating van Enrique Aristeguieta, informatie over waar hij wordt vastgehouden en respect voor zijn rechten. Meer bewijs van de willekeurige acties van de dictatuur van @Nicolas Maduro die dissidentstemmen probeert het zwijgen op te leggen', schreef Almagro op zijn Twitter-account.


Sommige van de veroordelingen van de arrestatie, uitten hun bezorgdheid over het fysieke welzijn van Aristeguieta, en merkten op dat het regime steeds gewelddadiger wordt naarmate het aantal critici groeit.

Aristeguieta zelf waarschuwde voor geweld in zijn video, die eind januari werd geplaatst ter gelegenheid van de verjaardag van het einde van de Perez Jimenez-dictatuur. 'Maduro en zijn bondgenoten vangen, martelen en vermoorden dissidenten schaamteloos en in het volle daglicht, inclusief ongewapende studenten en zwangere vrouwen', zei hij, blijkbaar verwijzend naar de politie-inval van 15 januari die rebellencoördinator Oscar Pérez en zes supporters vermoordde. Een van hen was een zwangere vrouw. De groep meldde dat het zich voorbereidde om zich over te geven in verschillende mobiele berichten en video's die op social media werden gepost. Er zijn aanwijzingen dat ze allemaal zijn geëxecuteerd.


De video van Aristeguieta beschuldigde het regime ook schaamteloos van bevelen uit Havana en dat het nauwe banden met drugshandelaren, Colombiaanse guerrillastrijders en islamitische fundamentalisten heeft.

De voormalige Venezolaanse legerleider Carlos Julio Peñaloza, nu verbannen levend in Miami, zei dat hij vreest voor het leven van Aristeguieta, 'niet alleen vanwege zijn leeftijd en gezondheid, maar ook omdat het regime buitengerechtelijke executies uitvoert, zoals in het geval van Oscar Pérez en zijn groep. Het Maduro-regime is wanhopig, omdat het weet dat het in de war is. Maar, in zijn wanhoop is het in staat om elke barbaarsheid te plegen, inclusief zijn moord', zei Peñaloza in een verklaring.

Hij voegde eraan toe, dat hij Maduro persoonlijk verantwoordelijk stelde voor alles wat er gebeurt met Aristeguieta, die hij 'de deken van het Venezolaanse verzet' noemde. 'Aristeguieta Gramcko is een held van de democratie die in groot gevaar verkeert', zei hij. 'Onder dit narco-regime kan alles gebeuren.'



(Suriname Mirror/Miami Herald/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten