vrijdag 15 december 2017

President Pedro Pablo Kuczynski van Peru in het nauw door Odebrecht-corruptieschandaal

Kuczynski heeft mogelijk steekpenningen aangenomen van Braziliaans bouwbedrijf

Oppositie en leden binnen zijn eigen partij willen dat hij zijn ontslag aanbiedt


De roep om het aftreden van president Pedro Pablo Kuczynski van Peru groeit, nu zijn naam wordt genoemd in het grote corruptieschandaal rond het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht. Zowel de oppositie als leden binnen zijn eigen partij willen dat hij zijn ontslag aanbiedt. 

Woensdag werd bekend, dat Kuczynski mogelijk steekpenningen heeft aangenomen van het bouwbedrijf. In totaal is 4,8 miljoen dollar overgemaakt aan bedrijven die met hem in verband worden gebracht, zou blijken uit een document dat Odebrecht naar het Congres heeft gestuurd. Dat zou zijn gebeurd toen hij nog ministersfuncties bekleedde.


Onder de personen die willen dat Kuczynski zijn ontslag aanbiedt zijn ook zijn eigen kabinetsleden, stelden twee anonieme bronnen binnen de regering donderdag. De ministers zouden er geen vertrouwen in hebben dat Kuczynski dit schandaal te boven komt.

Een woordvoerder van de president weerspreekt, dat Kuczynski het vertrouwen heeft verloren. Kuczynski verscheen donderdagavond op nationale televisie met een aantal kabinetsleden. Hij zei niets fout te hebben gedaan en liet weten niet te zullen aftreden.


Hoewel hij eigenaar was van een bedrijf dat geld ontving, was hij destijds niet de directeur, luidde zijn verklaring.

Afgelopen zomer werd voormalig president van Peru Ollanta Humala veroordeeld tot achttien maanden cel, omdat hij wordt verdacht van het aannemen van smeergeld van de voormalig president van Venezuela, Hugo Chavez, en van Odebrecht.

De vicepresident van Ecuador, Jorge Glas, werd gisteren, donderdag 14 december 2017, veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij smeergeld had aangenomen van het bedrijf. In ruil voor het geld gunde hij overheidsopdrachten aan Odebrecht.

Een voormalige manager van het bedrijf zei vorige maand, dat ook de Venezolaanse president Maduro smeergeld heeft gekregen.

Ook in het corruptieschandaal in Brazilië, speelt Odebrecht een rol, naast staatsoliebedrijf Petrobras.

(Suriname Mirror/Nu.nl/Volkskrant/YouTubeNOS/BBC/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten