vrijdag 15 december 2017

'Rijstexport in 2017 40% lager dan in 2016'

'De kwaliteit van de rijst gaat steeds verder achteruit'


Terwijl er vorig jaar 103 duizend metrieke ton rijst was geëxporteerd, blijkt op basis van de exportcijfers dat het jaar 2017 afgesloten zal worden met een totale export van maximaal 63.000 metrieke ton. Dit is 40% lager dan 2016. Ook blijkt dat de kwaliteit steeds verder achteruit gaat. De extra long grain rijst variëteiten van Suriname met onder andere goede kwaliteit kookeigenschappen en derhalve een redelijke vraag op de markt, wordt tegenwoordig heel weinig ingezaaid. 

Ongeveer 75% van het areaal wordt ingezaaid met allerlei vreemde rijstsoorten met verschillende korrellengtes en kookeigenschappen. Doordat de verschillende rijstsoorten ook niet apart worden opgeslagen en verwerkt, is er geen sprake van uniformiteit. 

Er zijn verschillende redenen waarom de meeste boeren geen ADRON-lijnen (Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie) meer inzaaien. Ongunstige verhouding tussen de kosten en baten als gevolg van gebrekkige voorlichting, gebrekkige incentives, gebrekkige zaaizaadvoorziening, slechte organisatie van de sector en gebrekkige marketing zijn de belangrijkste oorzaken. Alhoewel er ongeveer 30 duizend hectare per seizoen wordt ingezaaid, is de sector op basis van de kwaliteit sterk gedegradeerd. 

Om een verdere degradatie te voorkomen en geleidelijk weer te stijgen naar een hoger niveau, zijn er diverse maatregelen nodig, zoals: 
- Upgrading van de landbouwvoorlichting. 
Voorlichting is een belangrijk beleidsinstrument voor de ontwikkeling van menselijk kapitaal en economische groei. Zoals in vele ontwikkelingslanden zijn onze beleidsmakers ook niet bewust van de belangrijke rol van de landbouwvoorlichting. Terwijl landbouwvoorlichting een hoofdtaak is van LVV (ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij), merken we dat die dienst niet functioneert. Voor doelgerichte landbouwonderzoek en landbouwbeleid is een goed draaiende voorlichtingsdienst noodzakelijk. Via een goede voorlichting kan er ook ingespeeld worden op de opvoering van de bewustwording voor organisatie en samenwerking binnen de sector en de voorziening van marktinformatie waardoor de positie van de landbouwer ook versterkt kan worden.

- Kredietverlening naar de kleine en middenstand rijstverbouwers moet ook worden verbeterd. Bepaalde opkopers maken misbruik van de zwakke positie van de rijstboeren, waarbij de boeren extra rente (hoger dan die bij de commerciële bank) moeten betalen aan de opkopers voor financiering. Die afhankelijke boeren ontvangen ook een lage padieprijs en worden ook nooit op tijd uitbetaald. 

- Zaaizaadvoorziening moet ook dringend worden aangepakt. 
De boeren moeten toegang hebben tot hoogwaardig kwaliteit en betaalbaar zaaizaad. Hiertoe moeten de faciliteiten voor de vermeerdering, drogen, opslag en distributie van zaaizaad worden opgezet, terwijl ook de zaadwet op de juiste wijze moet worden nageleefd. 

- Watermanagement. 
De inzaai wordt onnodig gestagneerd vanwege slechte watervoorziening. Een late inzaai zal leiden tot extra kosten voor gewasverpleging en een lagere opbrengst en kwaliteit. De boeren die op tijd willen inzaaien, moeten extra kosten maken voor waterpompen. De situatie van de boeren van Wageningen en Middenstandspolder is nog erger, want daar is er nu helemaal geen water om zelfs te pompen. Deze situatie kan leiden tot verdere daling van de productie en kwaliteit in 2018. Om de huidige inzaai veilig te stellen, zou de overheid zo spoedig mogelijk de pompen van SML en van Wakay optimaal in werking moeten stellen en eventuele verstoppingen van de aanvoerleidingen opheffen. 

Soedeshchand Jairam MSc 
Voorzitter Politieke vleugel FAL (PVF)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten