vrijdag 15 december 2017

Minister Pengel: 'Dezelfde dekking basiszorg is nog steeds gegarandeerd'

'Er moet een fonds komen om dure zorg te kunnen garanderen'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
- 'De regering heeft geen invloed op de Nationale Geneesmiddelen Klapper'
- 'Premie voor een jaar gelijk betalen is wettelijk niet toegestaan'


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft gisteren in De Nationale Assemblee ontkend dat de dekking van de basiszorg is verminderd. Dezelfde dekking is nog steeds gegarandeerd. De regering bekijkt mogelijkheden om de financiering op een andere manier in orde te krijgen.  Dit bericht vandaag, vrijdag 15 december 2017, Starnieuws.

De premie is niet voldoende om de kosten te dekken. Er zal een fonds moeten komen om dure zorg, zoals kankertherapie of nierdialyse te kunnen garanderen. Nu is het zo dat mensen steeds moeten bijbetalen, omdat het aantal behandelingen vaak niet toereikend is. Patiënten of hun familieleden moeten nu geld gaan zoeken om de behandelingen voort te laten gaan. De mensen worden op kosten gejaagd.

De zorg moet duurzaam zijn, legde de bewindsman uit. Pengel ontkende eveneens, dat de regering de Nationale Geneesmiddelen Klapper aanpast en dat dure medicijnen eruit worden verwijderd. De minister legde uit, dat er een nationale geneesmiddelencommissie is, die in overleg met de sector bepaalt of er wijzigingen komen in de klapper. Zo wordt nagegaan of de medicijnen waar patent op is, in een ander land kunnen worden betrokken. Hierdoor zijn de medicamenten goedkoper. De regering heeft volgens de minister geen invloed op de Klapper.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat er allerlei onjuistheden worden verspreid via social media. Zij is blij, dat deze zaken ontzenuwd zijn door de minister. 'De dekking is hetzelfde gebleven, zonder dat mensen meer moeten betalen. Op langere termijn komt er een nieuwe financieringsregeling. Alle aandoeningen worden gewoon behandeld.'

Assembleeleden brachten naar voren dat diverse medicijnen die voorkomen in de Klapper niet voorradig zijn, waardoor de mensen toch moeten bijbetalen.

Ook werd aangegeven dat mensen zo'n Srd 2.000 moeten betalen voor de basiszorgverzekering, omdat enkele verzekermaatschappijen eisen dat de premie voor een jaar gelijk betaald moet worden. De minister zei, dat hierover klachten ingediend moeten worden bij de Zorgraad die moet optreden volgens de wet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten