woensdag 6 december 2017

VES-voorzitter blij dat regering nù inziet dat de begroting 2018 niet uitvoerbaar is

'Onbegrijpelijk dat met  behandeling van begroting in Assemblee wordt doorgegaan'

'Huidige debatten zouden moeten worden gestaakt, waarom doorgaan als het ontwerp toch gewijzigd moet worden?'


'We zijn blij dat de regering luistert naar wat we twee maanden geleden zeiden, deze begroting voor 2018 is ondeugdelijk en strookt niet met de realiteit rondom de financiën van de overheid.' Woorden van Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten (VES), vandaag, woensdag 6 december 2017, in de Ware Tijd.

Hij is blij, dat de regering nu inziet dat de begroting die is ingediend voor komend jaar niet uitvoerbaar is. Aan de andere kant vindt hij het 'onbegrijpelijk', dat met de behandeling wordt doorgegaan. 'De huidige debatten zouden moeten worden gestaakt. Waarom zou je ermee doorgaan als het ontwerp toch gewijzigd moet worden?'

Ramautarsing spreekt van tijdsverspilling. Gezien de zeer slechte staat van de financiën van de overheid, waarbij veel meer geld wordt uitgegeven dan er in kas zit, zou in de Assemblee geen tijd verloren moeten gaan aan projecten en programma's die van mindere urgentie zijn. 'De discussie moet gericht zijn op de financiële huishouding van de Staat en hoe de regering die op orde denkt te krijgen.'

De banken zouden hebben besloten geen geld meer aan de overheid te lenen. Ramautarsing zou het een 'goed besluit' vinden 'in algemeen belang'. Suriname heeft wettelijk geen ruimte meer om internationaal te lenen. Als de overheid dan ook niet bij de lokale banken terecht kan, heeft ze geen keus dan om serieus te bezuinigen.

De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, 'uit betrouwbare bronnen', dat de overheid dit jaar pakweg Srd 100 miljoen bij lokale banken leende op maandbasis.

De overheid betaalt maandelijks een recordbedrag van Srd 190 miljoen aan salarissen. In 2014 was het nog Srd 140 miljoen. Critici wijzen erop, dat vooral de loonrondes die toegekend zijn aan leerkrachten de stijging hebben veroorzaakt, aldus de Ware Tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten