dinsdag 21 november 2017

Nationaal Jeugdparlement: 'Suriname nog niet klaar voor telen en verwerken industriële hennep'

NJP waarschuwt vooral voor negatieve gevolgen voor jongeren

'Als je een eenvoudig drugsbeleid niet goed op peil kan houden, hoe kun je dan zeggen dat je de deuren opengooit voor gebruik van hennep?'


Suriname is nog niet klaar voor het telen en verwerken van industriële hennep. Dat is het standpunt dat zaterdag is ingenomen door het Nationaal Jeugdparlement (NJP). De jeugdvertegenwoordigers waarschuwen voornamelijk voor de negatieve gevolgen die het telen en verwerken voor jongeren kunnen hebben. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, dinsdag 21 november 2017.

Hoewel het NJP beseft dat het land financiële voordelen hiervan kan hebben, stopt het zijn bezorgdheid niet onder stoelen of banken. Het NJP wil met zijn standpunt een duidelijk signaal afgeven aan de overheid en het parlement die momenteel bezig zijn met een wet die het telen en verwerken van industriële hennep moet legaliseren.

NJP-voorzitter Kelvin Koniki stelt, dat er meer duidelijkheid moet komen rond dit vraagstuk. 'Ik stel voor dat ze ook langs de scholen gaan om informatie te verstrekken over dit onderwerp, zodat ook de jongeren mee kunnen doen met de discussie.' Hij benadrukt, dat vooral de doeleinden waarvoor cannabis geteeld zal worden nog heel onduidelijk zijn. Los van een consultatiesessie die is gehouden in Stibula, zijn er geen andere officiële gesprekken geweest met overheidsorganen die zich bezighouden met dit onderwerp.

'We moeten eerst onze controlemechanismen goed op orde hebben, dan pas kunnen we die stap overwegen. We zijn totaal nog niet zover', zegt jeugdparlementariër Emanuel Sanvisi. Ook hij heeft graag meer communicatie naar jongeren toe en meer duidelijkheid over dit onderwerp.

Zenani van Throo is neutraler. Zij wil dat de overheid eerst een proefproject draait. De jeugdparlementariër stelt, dat de bescherming van de jeugd in alle opzichten gewaarborgd moet zijn. 'We hebben niets aan economische voordelen als die onze maatschappij en jongeren schaadt. Als je een eenvoudig drugsbeleid niet goed op peil kan houden, hoe kan je dan zeggen dat je de deuren opengooit voor het gebruik van hennep?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten