vrijdag 27 oktober 2017

Ondernemers in Commewijne gaan 24 km lang fietspad aan rechteroever Commewijnerivier opknappen

Herstel fietspad is lang gekoesterde wens toerismebranche en lokale dorpsgemeenschappen


Er zijn plannen om het 24 kilometer lange fietspad langs de voormalige plantages aan de rechteroever van de Commewijnerivier op te knappen. Het North Commewijne Tourism Cluster, bestaande uit ondernemers in het district, heeft een projectvoorstel ingediend bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, dat de goedkeuring heeft gekregen van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Dit stellen de initiatiefnemers in een verklaring, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 27 oktober 2017.

Het project omvat de verbetering en verharding van het slechte deel van het fietspad langs de Commewijnerivier. Dit autovrije pad gaat onder meer langs de locaties Rust en Werk, Margaretha, Frederiksdorp, Mariënbosch, Kroonenburg, Mon Souci, Hecht en Sterk, Constantia, Bruinendaal en Bakkie/Alliance. Ook het herstel van kapotte bruggen op deze route maakt deel uit van het project.

Het zogeheten Noord-Commewijne Plantagepad bestaat een paar honderd jaar, maar is al ruim twintig jaar voor meer dan de helft onbegaanbaar.

De Energie Bedrijven Suriname NV (EBS) zal actief deelnemen aan de realisatie van dit project. De gehele rechteroever van de Commewijnerivier is een Bijzonder Beheers Gebied met als beheerder 's Lands Bosbeheer (LBB).

Met het beoogde herstel van het fietspad gaat volgens de indieners van het project een lang gekoesterde wens van de toerismebranche en de lokale dorpsgemeenschappen in vervulling. De verwachting is dat vooral meer toeristen de weg naar Commewijne zullen weten te vinden. 'Het stijgende aantal bezoekers is maar één voordeel. Een even belangrijk voordeel is dat bezoekers langer zullen verblijven in het gebied, in plaats van één nacht straks twee of drie nachten, met fietstochten naar de andere dorpen. In aansluiting op deze ontwikkeling zal het gebied Noord-Commewijne gezamenlijk gepromoot worden, en zullen de attracties afzonderlijk worden verbeterd', schrijft de North Commewijne Tourism Cluster.

Na de renovatie zal Alliance meer investeren in toerisme-informatie over citrus en de geschiedenis van Alliance.

De opknapbeurt van het fietspad is ook in het voordeel van de lokale bevolking. Zo maken leerlingen er gebruik van om naar school te gaan. Over de kosten van de opknapbeurt wordt niets gezegd. Evenmin is duidelijk wanneer met de uitvoering wordt begonnen.

De Clustermember bedrijven (grantees) bestaan uit: Plantage Resort Frederiksdorp, Warappa Kreek, Fietsen in Suriname, United Tour Guides Suriname (UTGS), Staatsbedrijf Alliance, Verenigde Cultuur Maatschappijen NV (VCM te Rust en Werk), Restaurant Bakkie, Restaurant Robby Margaretha, Transportbedrijf familie Dipai, Moen’s Dolphin Tours, Jim’s Fishing en Access Suriname Travel.

Overigens, United News repte op 3 augustus van dit jaar al over het fietspadplan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten