vrijdag 27 oktober 2017

Achter de kleurrijke Haribo gummi beertjes schuilt hedendaagse slavenarbeid in Brazilië

Duitse documentaire over de schaduwzijde van vrolijke Haribo gummi beertjes

'De arbeiders worden behandeld als voorwerpen, slechter dan dieren'


Haribo gummi beertjes kunnen dan een van de meest kleurrijke vrolijke snoepjes op de planeet zijn, maar een nieuwe onderzoeksdocumentaire, genaamd 'The Haribo Check' onthult wat een donker geheim er schuilt achter het maken van deze snoepjes. De ARD - een Duitse omroep - heeft de 45-minuten durende documentaire uitgezonden waaruit blijkt, dat er wrede arbeids- en dierenwelzijnspraktijken achter het produceren van belangrijke ingrediënten in Haribo-gummi beertjes schuil gaan.

Het onderzoek, dat onderdeel was van een serie genaamd 'Markencheck', beweert dat het Duitse snoepbedrijf onbewust afhankelijk is geworden van hedendaagse slavenarbeid in Brazilië. Twee van de belangrijkste ingrediënten in gummi snoepjes zijn gelatine en carnaubawas. Gelatine wordt traditioneel gemaakt van dierlijk vet, specifiek varkensvet, en Haribo krijgt zijn gelatine van een bedrijf genaamd GELITA.


In de documentaire worden varkens getoond van Duitse boerderijen, die uiteindelijk aan GELITA worden geleverd, in overvolle boxen zonder toegang tot water, bedekt met open zweren en hun eigen vuilnis, en worden soms gedwongen om te slapen naast dode soortgenoten.

Misschien meer storend zijn de beelden van wat hedendaagse slavenarbeid blijkt te zijn. Scènes tonen wrede werkomstandigheden op Braziliaanse boerderijen en plantages die carnaubawas produceren, dat uit de bladeren van Carnauba-palmbomen wordt gemaakt. De was wordt ook gebruikt in tientallen verschillende huishoudelijke producten, waaronder tandflos en schoenpoets.


Volgens de documentaire verdienen werknemers op veel boerderijen die carnaubabladeren knippen, niet meer dan $ 12 per dag. Ze dragen geen beschermende handschoenen of kleding tijdens het gevaarlijke werk, zijn gedwongen om in vrachtwagens te slapen en hebben geen toegang tot toiletten of schoon water, aldus de documentaire.


De arbeidsomstandigheden zijn zo slecht, dat de Braziliaanse overheid erbij betrokken is geraakt, en razzia's uitvoert op verschillende boerderijen met 'onmenselijke' arbeidsomstandigheden die steeds maar weer de voorpagina's halen, stelt de ARD. In Brazilië wordt slavernij niet alleen bepaald door het loon dat een werknemer ontvangt, maar ook onmenselijke arbeidsomstandigheden. 'De arbeiders worden behandeld als voorwerpen, slechter dan dieren', zegt Sergio Carvalho, ambtenaar van het ministerie van Arbeid, in de documen

In antwoord op deze beschuldigingen heeft Haribo verklaard niet bekend te zijn met  slavenachtige arbeidsomstandigheden in haar toeleveringsketen en heeft een intern onderzoek naar de bevindingen gelanceerd, aldus het bedrijf in een verklaring op zijn Duitse website. 'We willen graag benadrukken dat we zeer bezorgd zijn over enkele van de beelden die vorige week in het consumentenprogramma 'HARIBO-Check' op het Duitse tv-kanaal ARD werden vertoond', vertelde een woordvoerder van Haribo aan INSIDER.

'De omstandigheden op de varkensboerderijen en de getoonde Braziliaanse plantages zijn onbetwistbaar. Onze fundamentele houding in dit opzicht is: Sociale en ethische normen zijn ondeelbaar en niet onderhandelbaar.'

Zie de originele (Duitse) documentaire hieronder:



(Suriname Mirror/ThisInsider.com/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten