vrijdag 27 oktober 2017

Sharman (VHP): 'Betrekkelijke rust in gezondheidssector is uitstel van executie'

'Er moet resoluut afgerekend worden met brandjes blussen en gezocht worden naar structurele oplossingen'


Nu de medische specialisten niet in actie gaan, is VHP-parlementariër en arts Dew Sharman positief over de betrekkelijke rust in de gezondheidssector. Maar, hij blijft bezorgd en vreest dat de onrust in de gezondheidszorg weer zal oplaaien. Sharman spreekt vandaag, vrijdag 27 oktober 2017, in de Ware Tijd van 'uitstel van executie'.

De medisch specialisten hadden zich voorgenomen om voorlopig geen zorg meer te bieden aan SZF-verzekerden, vanwege een achterstand in betaling door het Staatsziekenfonds. Partijen zijn deze week, na een gesprek met de minister van Volksgezondheid, tot een vergelijk gekomen. De Nationale Ziekenhuisraad was ook bij het gesprek.

Sharman onderstreept, dat de beschikbaarheid van geld een cruciaal punt is in de sector. Dit maakt volgens hem dat de zorg 'ontregeld' raakt. Hij denkt dat het Staatsziekenfonds als grootste zorgverzekeraar zich mede hierdoor in een 'survival mood' bevindt. 'Als er geen geld is, de premies niet op tijd worden overgemaakt en de kosten blijven toenemen, dan zul je achter de feiten blijven aanhollen.'

De parlementariër stelt, dat er resoluut afgerekend moet worden met brandjes blussen en dat er structurele oplossingen gezocht moeten worden. Daarvoor moet eerst een berekening gemaakt worden van de totale kosten van de gezondheidszorg.

Hij wijst erop dat de sector 'totaal omgegooid' moet worden door vooral in de primaire zorg (huisartsen) te investeren. 'Daar moet de winst uit gehaald worden, waardoor de noodzaak voor de dure tweedelijnszorg minder zal zijn.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten