zaterdag 14 oktober 2017

Lucht lijkt geklaard tussen regering en BvL/ALS na onderhoud bonden en Adhin

Wilgo Valies (voorzitter BvL/ALS): 'Adhin heeft ons op ons gemak gesteld'



Er komt mogelijk binnen twee weken een oplossing voor leerkrachten die onlangs verrast zijn met wat gezien wordt als 'rancuneuze' maatregelen door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). 
 
'Ik moet waarnemend president Ashwin Adhin alle credits geven voor de goede manier waarop hij de vergadering heeft geleid. Hij heeft ons op ons gemak gesteld', zei Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) gisteren na een ontmoeting met Adhin, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 14 oktober 2017.

Hij had de bonden uitgenodigd na hun protestbrieven aan de regering. Die gingen over rancune tegen leerkrachten die aan stakingen hadden meegedaan en over schending van arbeidsrechten.

Er is afgesproken dat de bonden volgende week alle informatie naar Adhin zullen sturen waaruit naar hun inzichten blijkt dat de rechten van leerkrachten inderdaad worden geschonden. De regering zal de informatie doornemen en toetsen volgens de huidige arbeidswetgeving van het land. Binnen twee weken zullen partijen weer om de tafel zitten om de bevindingen en mogelijke oplossingen te bespreken.

Valies: 'De waarnemend president heeft gezegd dat hij naar een oplossing toe wil werken. Hij heeft ook toegegeven dat zaken recentelijk verkeerd zijn gelopen, en dat het de bedoeling is om in gemeen overleg met de vertegenwoordiging van de bonden ook de nieuwe inzichten die er zijn bespreekbaar te maken.' 

De Bvl en ALS werden bijgestaan door Robby Berenstein van de Vakcentrale C-47 en Armand Zunder van de Progressieve Werknemers Organisatie. 'Wij waren niet uitgenodigd, maar zijn toch hier om de BvL/ALS te ondersteunen, omdat wij ze bij hebben gestaan bij het opstellen van de brieven die gegaan zijn naar de regering', zei Berenstein. Ook de ministers Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Soewarto Moestadja van Arbeid en Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken waren aanwezig.

De sfeer was er een van waarvan Valies en Berenstein de indruk hebben, dat de regering, bij monde van Adhin, openstaat om zaken die de afgelopen periode mis zijn gegaan te corrigeren.

Ten aanzien van de beschuldigingen van rancune en schending van de rechten van leerkrachten, zei Peneux dat hij geen Onderwijsminister is 'die de vrijheden van leerkrachten schendt. Ik wil alleen ervoor zorg dragen met regelgeving en structuur dat zaken in goede banen worden geleid, met een stuk bestendigheid van ons onderwijs'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten