zondag 15 oktober 2017

Venezuela kiest nieuwe gouverneurs in de 23 deelstaten

De oppositie wil van de stemming een referendum tegen president Maduro maken

(Bron foto: Twitter/tercerainformacion.es)
 
In alle 23 deelstaten van Venezuela worden vandaag, zondag 14 oktober 2017, nieuwe gouverneurs gekozen. Het zijn de eerste verkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land sinds de socialistische regering van president Nicolás Maduro het door de oppositie gedomineerde parlement in augustus buitenspel zette. 

De oppositie heeft na verhitte discussies besloten aan de verkiezingen deel te nemen, maar verschillende van haar kandidaten zijn vooraf al uitgesloten. De oppositie wil van de stemming een referendum tegen Maduro maken. Die probeert steun voor zijn socialisten te mobiliseren door te verwijzen naar de sancties die de Amerikaanse president Donald Trump tegen zijn land heeft ingesteld.

De VS en de oppositie spelen onder één hoedje en 'iedere stem zal er één tegen Trump zijn', zei Maduro.

De oppositie hoopt op een hoge opkomst.

Ondanks de economische crisis, gebrek aan levens- en geneesmiddelen en de torenhoge inflatie blijft het armste deel van de bevolking achter de socialisten staan. Ook heeft de president het leger aan zich verplicht door de militairen in de watten te leggen.



Vlak voor de verkiezingen is een nieuwe video opgedoken met corruptiebeschuldigingen. Een voormalig topman van de firma Odebrecht, Euzenando Prazeres de Acevedo, zegt daarin dat de Braziliaanse bouwgigant een vertrouweling van president Maduro heeft gesteund tijdens regioverkiezingen in 2008. Voormalig hoofdaanklager Luisa Ortega, een van de sleutelfiguren in het verzet tegen Maduro, publiceerde de video op haar website. Eerder deze week plaatste zij ook al een video met De Acevedo, die toen verklaarde dat zijn bedrijf 35 miljoen dollar (circa 30 miljoen euro) steekpenningen heeft betaald aan de Venezolaanse leider.

Gouverneursbureaus zijn bastions van steun voor Maduro geworden en het verliezen van hen zou een slag zijn voor de socialistische beweging die door oud-president Hugo Chavez is opgericht.

Dagen voor de stemming hebben de verkiezingsautoriteiten aangekondigd, dat 203 stembureaus, veel in gebieden, worden verplaatst. De nationale verkiezingsraad zei, dat de verplaatsingen te wijten waren aan veiligheidsredenen, maar de oppositieleiders beweerden dat het een andere poging was om verwarring te creëren en te voorkomen dat mensen gaan stemmen.


(Suriname Mirror/Nu.nl/ANP/Miami Herald/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten