zondag 8 oktober 2017

Werknemers Newmont Suriname roeren zich en hebben vakbond opgericht

Arbeiders voelen zich in hoek gedrukt en vrezen elk moment ontslagen te worden


'We zijn in een fase terechtgekomen waarbij we de handen ineen moeten slaan om op te komen voor onze rechten in de werkrelatie met Newmont.' Dit zegt Murwin Leeflang naar aanleiding van de recente oprichting van de Newmont Werknemers Bond, waarvan hij voorzitter is, aldus de Ware Tijd zaterdag 7 oktober 2017.

De bond staat op het punt zijn statuten in te dienen. 'Wij moeten zekerheid hebben, want de positie waarin we nu zitten is er niet één waarmee we tevreden moeten zijn. De situatie in het bedrijf is dat werknemers het gevoel van onzekerheid niet langer aankunnen.'

Werknemers voelen zich in een hoek gedrukt en vrezen dat zij elk moment met ontslag gestuurd kunnen worden. 'Er was tot voor kort geen organisatie die voor hen opkwam. Wij kunnen de mensen niet laten werken onder zulke omstandigheden', zegt Leeflang.

Na ruim een jaar overwegen heeft een groep arbeiders besloten om de stap te nemen om de vakbond op te richten. 'Een supervisor moet maar eens vinden dat je je werk niet goed doet en je bent geleverd. Je kan niet eens met de mensen praten over een verschil in je salaris. Het lijkt wel alsof wij niet bestaan in hun ogen', zegt een werknemer. Hij kan zich niet voorstellen dat een leidinggevende niet openstaat voor dialoog met de veldwerkers die het bedrijf als het ware in productie houden.

De perikelen bij de multinational zijn volgens de voorzitter zo erg, dat veel werknemers gedemotiveerd zijn. Zo zou het vaak voorkomen dat mensen die al langer dan twee jaar voor het bedrijf werken, opnieuw een tijdelijk contract krijgen en niet in vaste dienst treden. De bondsvoorzitter heeft de leden opgeroepen om geen enkele stap terug te doen, maar juist de strijd op te voeren zodat de huidige structuur verandert. 'Wij willen niet staken, maar wij willen dan ook het respect en de waardering die wij verdienen.'

Het is niet de eerste keer dat Newmont in opspraak is...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten