zondag 8 oktober 2017

Italiaanse, Zwitserse en Venezolaanse journalist gearresteerd in noorden van Venezuela

Journalisten aangehouden in Tocoron-gevangenis, staat Aragua, voor maken rapportage

(Bron foto: Sindicato Nacional de Trabajadores de la Prensa de Venezuela, SNTP)


Een Italiaanse, een Zwitserse en een Venezolaanse journalist zijn gearresteerd toen ze een artikel aan het voorbereiden waren over een gevangenis in Noord-Venezuela, aldus mensenrechten- en persvrijheidsgroepen. Het gaat omt Roberto Di Matteo (Italië), Filippo Rossi (Zwitserland) en Jesus Medina (Venezuela). Rossi was eerder geïdentificeerd als Italiaan, zo bericht het persbureau AFP vandaag, zondag 8 oktober 2017.

Critici zeggen, dat Venezolaanse gevangenissen overbevolkt zijn en gevangenen ondervoed, ondanks de overheidsdoelstellingen om het aantal gedetineerden verminderen. 'De Zwitserse ambassade in Caracas is in contact met de bevoegde autoriteiten en helpt de Zwitser in overeenstemming met de consulaire bescherming die hem is verleend', aldus het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken
Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei Italië 'vanaf het begin de arrestatie van de Italiaan Roberto Di Matteo heeft gevolgd, en is in nauw contact met de lokale overheden'.

Di Matteo, Rossi en Medina werden vrijdag gearresteerd, nadat ze de Tocoron-gevangenis in de noordelijke staat Aragua waren binnengekomen met een televisieteam, aldus de mensenrechtengroep Foro Penal.

'Ze waren ... onderdeel van een media-onderzoek toen ze gearresteerd werden', aldus de nationale journalistenbond. Media rechtengroepen hebben niet bevestigd voor welke media de Italiaanse en Zwitserse journalisten verslag deden. Medina is een fotojournalist voor anti-regerings website DolarToday.

De vakbond heeft een foto van de drie journalisten vrijgegeven (zie top), blijkbaar geboeid en begeleid door twee militairen. Hun mobiele telefoons en kleine camera's werden in beslag genomen.

Vertegenwoordigers van de bond vertelden AFP, dat zij de journalisten zaterdag in goede gezondheid zagen. 'Het gaat goed met ze en laten geen tekenen van mishandeling zien', aldus de SNTP (Sindicato Nacional de Trabajadores de la Prensa de Venezuela). 'Ze hadden een uitnodiging om Tocoron binnen te komen. Ze hadden zich geregistreerd om binnen te komen en werden vervolgens gearresteerd. Het lijkt erop dat er een tegen-bevel was om hen toegang te weigeren.'


De journalisten werden voor eerst tegengehouden door gevangenisambtenaren voordat ze aan de autoriteiten werden overhandigd, aldus de bond.

Foro Penal-directeur Alfredo Romero zei, dat een aantal advocaten van zijn organisatie zijn afgereisd  om rechtsbijstand te bieden aan het trio, die door de nationale politie worden vastgehouden.

Eind vorig jaar schatte de mensenrechtengroep Una Ventana a La Libertad dat er ongeveer 88.000 gevangenen in een land zijn, met een officiële gevangeniscapaciteit van 35.000.

De regering van president Nicolas Maduro, die zegt dat het onterecht wordt gediscrimineerd in nationale en internationale media, zegt dat het succesvolle maatregelen heeft toegepast om de gevangenissen te pacificeren en hun normen te verheffen naar internationale normen.


(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten